Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje čak i umerenih količina mesnih prerađevina i crvenog mesa može da se poveće sa rakom creva, što je pokazala i studija koju je sproveo britanski Institut za istraživanje raka.

Naučnici ističu da čak i ljudi koji se pridržavaju preporuka o unosu od 70 grama dnevno crvenog i prerađenog mesa, i dalje imaju 20 odsto veći rizik od raka u odnosu na one koji jedu veoma malo ovih namirnica.

Studija je analizirala podatke uzete od 475.581 čoveka starosti između 40 i 69 godina, a pratili su njihovo stanje u proseku oko 5,7 godina. Za vreme trajanja istraživanja, 2.609 ljudi je obolelo od raka creva. Naučnici su otkrili da su oni koji su konzumirali u proseku 76 grama dnevno crvenog i obrađenog mesa, imali za 20 odsto veći rizik od ove vrste raka, u odnosu na one koji su jeli u proseku 21 gram ovih namirnica dnevno.

Kod onih koji su jeli samo crveno meso, ali ne i mesne prerađevine, rizik je i dalje bio tu – osobe koje su jele 54 grama crvenog mesa dnevno imale su 15 odsto povećan rizik od raka, u odnosu na one koji su jeli osam grama dnevno.

Kada je reč o konzumiranju samo mesnih prerađevina, rizik od kolorektalnog kancera je bio 19 odsto viši kod ljudi koji su unosili oko 29 grama dnevno (što je ekvivalentno malom komadu šunke ili slanine) u poređenju sa onima koji su jeli oko pet grama dnevno.

"Postoje neke opšte preporuke o konzumiranju crvenog mesa i mesnih prerađevina, ali ova studija je podsetnik da treba maksimalno da smanjite unos tih namirnica jer ćete tako smanjiti i rizik obolevanja od ovog raka", ističe dr Džuli Šarp.

"To ne znači nužno da morate potpuno da prestanete da jedete ove namirnice, ali bi bilo dobro da što više smanjite unos".

Ona savetuje da probate da makar imate neki dan u nedelji kada nećete jesti meso, ali i da umesto crvenog mesa i mesnih prerađevina jedete piletinu ili ribu.