Pilule za kontracepciju u upotrebi su već gotovo 60 godina, i i dalje imaju prilično dugu listu neželjenih dejstava. Neka su blaga, ali neka nikad ne bi trebalo da zanemarite, i ako osetite neke od negativnih posledica, obavezno idite kod lekara i porazgovarajte o prelasku na drugi tip oralne kontracepcije.

Pilule su sjajno, ali nesavršeno sredstvo. Iako su među često korišćenim sredstvima za kontracepciju već decenijama, neželjena dejstva mogu varirati od neprijatnih do potencijalno vrlo ozbiljnih.

Ali, ne deluju sve vrste pilula za kontracepciju na sve žene na isti način. Postoje dve osnovne vrste pilula za kontracepciju - kombinovane hormonske pilule, koje sadrže doze estrogena i progestina, i "mini-pilule", koje sadrže samo progestin, i tip pilula koje koristite može da napravi veliku razliku.

"Svaki organizam je drugačiji, i može različito da reaguje na pilule, u zavisnosti od mnogih faktora, od kojih je možda i presudan lična zdravstvena istorija žene o kojoj je reč", kaže dr Džanel Senford za magazin Glamour.

Drugim rečima, može se desiti da prosto jedan tip pilula za kontracepciju tolerišete bolje nego drugi.

Kako da znate da li bi trebalo da promenite pilule? Evo šta kažu stručnjaci, šta je normalno, koje neželjene efekte nikad ne bi trebalo da zanemarite i kada je vreme da probate neku drugu vrstu oralne kontracepcije.

Sporedni efekti pilula za kontracepciju: Šta je normalno

Svaki put kad utičete na hormonsku ravnotežu u organizmu, možete očekivati i neke sporedne efekte. Ali, dobra vest je što je većina njih privremena i nestaće ako telu date nekoliko meseci da se prilagodi, objašnjava dr Senford.

"Na primer, iako nije potvrđeno da je dobijanje na telesnoj težini posledica uzimanja pilula, neke vrste mogu da izazovu privremeno zadržavanje vode u organizmu, što ostavllja utisak da ste se ugojili. Ali, to se obično reguliše posle jednog, dva, tri ciklusa", kaže ona.

Neki od najčešćih blažih sporednih efekata su promene u raspoloženju, osetljivost grudi i spoting (tačkasto krvarenje između menstruacija).

Ali, neki neželjeni efekti su ozbiljniji...

"Osnovni razlog zabrinutosti je činjenica da pilule koje sadrže estrogen donekle (mada ne i značajno) povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka", kaže dr Meri Džejn Minkin, profesor ginekologije i akušerstva na Jejlu. Ako osetite bolove u grudima ili nogama, oticanje ili crvenilo nogu, kratak dah, probleme sa vidom ili disanjem, smesta se javite lekaru.

Bolovi u stomaku i jake glavobolje takođe mogu da budu signal da se dešava nešto ozbiljnije, upozorava Senfordova. Ako imate jake glavobolje koje traju i ne prolaze kad uzmete nešto od uobičajenih lekova protiv bolova, ili vas boli stomak na način koji ne liči ni na šta što ste ranije osetili, a naročito ako je bol lociran u gornjem desnom kvadrantu abdomena, odmah idite kod lekara.

Kada je vreme da promenite vrstu pilula koje koristite

Ako prometite bilo koji od ovih ozbiljnijh simptoma, javite se lekaru bez odlaganja. A što se tiče ovih manje opasnih nuspojava, evo kako da porazgovarate sa lekarom da biste dobili pilule koje će vam više odgovarati.

Ako se spoting javlja i posle nekoliko meseci korišćenja pilula… Tačkasto krvarenje češće se dešava kad se uzimaju pilule sa niskim dozama hormona, i nekim ženama može da pomogne prelazak na nešto jaču pilulu, sa malo višim sadržajem hormona, objašnjava dr Minkin.

Ako vam libido slabi… I ovo može da bude posledica pilula. Ako ste primetili da imate slabiji libido nakon što ste počeli da pijete pilule, popričajte sa lekarom. Možda će vam više odgovarati pilule koje sadrže samo progestin.

Ako imate glavobolje… Rešenje bi moglo da bude prelazak na pilule koje sadrže nižu dozu estrogena, kaže dr Minkin.

"Uvek pacijentkinje savetujem da beleže kako se osećaju kad počnu da uzimaju pilule za kontracepciju. Bilo šta neuobičajeno znak je da treba da se javite lekaru, i da razmotrite u dogovoru sa ginekologom koje su vam opcije na raspolaganju", savetuje ona.

Kontracepcija u '20, '30. '40. godinama