Evo kako da napravite najukusnije i najmekanije domaće perece.

Sastojci:

Četiri kašičice suvog kvasca

300 mililitara tople vode

625 grama brašna

Dve kašičice šećera (odvojeno)

Kašičica i po soli

Kašika ulja

90 grama sode bikarbone

500 mililitara tople vode

Krupnija so za posipanje

Priprema:

U 300 mililitara tople vode rastvorite kvasac i kašičicu šećera, ostavite da odstoji oko deset minuta.

U veću posudu pomešajte brašno, kašičicu šećera i sol. U sredini napravite rupu u koju ćete sipati ulje i mešavinu kvasca. Promešajte i zamesite testo. Ukoliko vam je previše suvo, dodajte još malo vode i mesite testo sedam-osam minuta.

Veću posudu podmažite uljem, u nju stavite testo i okrenite sa svih strana kako bi testo bilo spolja prekriveno uljem. Pokrijte folijom i ostavite da narasta na sobnoj temperaturi oko sat vremena.

Zagrejte rernu na 230 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.

U većoj posudi rastvorite sodu bikarbonu u 500 mililitara tople vode i ostavite sa strane. Kada je testo nadošlo, stavite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na 12 jednakih delova. Svaki od tih delova urolajte rukama kao kanap i uvrnite u oblik perece. Kada ste napravili perecu, umočite je u mešavinu vode i sode-bikarbone i ređajte na pleh.

Pospite solju i pecite oko osam minuta ili dok ne postanu braonkaste.

Kako vi spremate perece? Pišite nam u komentarima!