Evo kako da napravite najukusnije i najmekanije domaće perece.
Sastojci:
Četiri kašičice suvog kvasca
300 mililitara tople vode
625 grama brašna
Dve kašičice šećera (odvojeno)
Kašičica i po soli
Kašika ulja
90 grama sode bikarbone
500 mililitara tople vode
Krupnija so za posipanje
Priprema:
U 300 mililitara tople vode rastvorite kvasac i kašičicu šećera, ostavite da odstoji oko deset minuta.
U veću posudu pomešajte brašno, kašičicu šećera i sol. U sredini napravite rupu u koju ćete sipati ulje i mešavinu kvasca. Promešajte i zamesite testo. Ukoliko vam je previše suvo, dodajte još malo vode i mesite testo sedam-osam minuta.
Veću posudu podmažite uljem, u nju stavite testo i okrenite sa svih strana kako bi testo bilo spolja prekriveno uljem. Pokrijte folijom i ostavite da narasta na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
Zagrejte rernu na 230 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
U većoj posudi rastvorite sodu bikarbonu u 500 mililitara tople vode i ostavite sa strane. Kada je testo nadošlo, stavite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na 12 jednakih delova. Svaki od tih delova urolajte rukama kao kanap i uvrnite u oblik perece. Kada ste napravili perecu, umočite je u mešavinu vode i sode-bikarbone i ređajte na pleh.
Pospite solju i pecite oko osam minuta ili dok ne postanu braonkaste.
Kako vi spremate perece? Pišite nam u komentarima!
"Neka me streljaju, okrenuću se ka zidu, ni 'a' neću reći": Blažić opet šokirao na suđenju - Znam šta me čeka u zatvoru
Moćne reči Ajzeje Kenana: Došao sam u Crvenu zvezdu da osvojimo Evroligu
Goranu Vesiću se pogoršalo zdravstveno stanje: Prebačen u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici
Mondo ukrštenica za 26. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)