Rafinisani šećeri jesu nezdravi, ali to ne znači da morate da zaboravite na slatko. Evo prirodnih zamena za šećer koji će zadovoljiti vaša čula!
Nije lako ostaviti rafinisani šecer, ali s obzirom na to koliko štetan može da bude, vredi pokušati.
Srecom, ima nekoliko zasladivaca iz prirode koji su dobri za vaše zdravlje. Sadrže malo kalorija, malo fruktoze i imaju jako sladak ukus.
Stevija
Stevija je veoma popularan niskokloricni zasladivac. Dobija se iz listova biljke stevia rebaudiana, koja se vec vekovima gaji u Južnoj Americi zbog slatkog ukusa i u medicinske svrhe.
Listovi stevije sadrže nekoliko slatkih jedinjenja. Glavna su steviosid i rebaudiosid A, a oba su stotinama puta slada od šecera u istoj kolicini.
Drugim recima, stevija je veoma slatka i skoro da nema kalorija.
Pored toga, nekoliko studija na ljudima je pokazalo da stevija ima sledece prednosti po zdravlje:
Stevija može da smanji visok krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom za 6 do 14 odsto. Medutim, nema uticaja na krvni pritisak koji je normalan ili blago povišen.
Stevija takode snižava nivo šecera u krvi kod osoba sa dijabetesom.
Nekoliko studija na pacovima pokazuje da stevija može da poveca insulinsku osetljivost, smanji oksidirani LDL holesterol i umanji plak koji se nataložio u arterijama.
Ako treba da zasladite nešto, stevija može da bude najzdraviji izbor.
Medutim, mnogi ljudi uopšte ne vole ukus stevije, što zavisi od proizvodaca, zato isprobajte više vrsta da biste otkrili koja vam najviše odgovara.
Stevija je prirodni, nekalorcni zasladivac koji može da smanji krvni pritisak i nivo šecera u krvi.
Procitajte: OVAKO telo reaguje kad ne jedete šecer
Eritrol
Eritrol je još jedan niskokaloricni zasladivac.
U pitanju je šecerni alkohol koji se prirodno nalazi u odredenom vocu. Medutim, eritrol u prahu koji se nalazi u prodaji je nastao industrijskim procesima.
Sadrži 0,24 kalorija po gramu, ili oko 6 odsto kalorija iste kolicine šecera, uz 70 odsto slatkoce.
Eritrol ne izaziva skok nivoa šecera ili insulina u krvi i ne utice na krvne lipide kao što su holesterol ili trigliceridi.
U organizam se apsorbuje preko creva ali se na kraju neizmenjen izbacuje iz bubrega.
Studije pokazuju da je eritrol veoma bezbedan. Medutim, može da izazove probleme sa varenjem ako se konzumira previše odjednom.
Ukus eritrola je veoma slican šeceru, a iako eritrol nema neke posebne prednosti po zdravlje, svakako nije štetan na bilo koji nacin i bolje se podnosi od vecine drugih šecernih alkohola.
Eritrol je veoma sladak i niskokalorican šecerni alkohol. Studije pokazuju da je veoma bezbedan za konzumiranje, mada u visokim dozama može da izazove probleme sa varenjem, piše HealthLine.
Ksilitol
Ksilitol je šecerni alkohol koji je po slatkoci slican šeceru.
Sadrži 2,4 kalorije po gramu, ili oko dve trecine kalorijske vrednosti šecera.
Ksilitol je koristan za zdravlje zuba jer smanjuje rizik od karijesa i propadanja zuba.
Takode može da poboljša gustinu kostiju kod pacova, što pomaže pri sprecavanju osteoporoze.
Ksilitol ne povecava nivo šecera ili insulina u krvi. Medutim, kao i drugi šecerni alkoholi, u velikim dozama može da izazove probleme sa varenjem.
Ako imate psa, ksilitol cuvajte van njegovog domašaja jer je izuzetno toksican za pse.
Jakon sirup
Jakon sirup je još jedan jedinstven zasladivac. Dobija se od biljke jakon, koja raste u Andima u Južnoj Americi.
Ovaj zasladivac je odnedavno popularan kao suplement pri mršavljenju. Jedna studija je otkrila da je kod žena sa prekomernom telesnom težinom doveo do znacajnog smanjenja broja kilograma.
Sadrži visok procenat fruktooligosaharida, koji deluju kao rastvoriva vlakna koja hrane dobre bakterije u crevima.
Jakon sirup može da pomogne protiv zatvora i ima razne prednosti zahvaljujuci visokom procentu rastvorivih vlakana, ali nemojte unositi velike kolicine odjednom jer može da izazove probleme sa varenjem.
Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane.
Šta je sa "manje lošim" šecerima ?
Postoji nekoliko popularnih šecernih zasladivaca koje ljudi koji vode racuna o zdravlju cesto koriste umesto šecera.
Tu spadaju kokosov šecer, melasa, med i javorov sirup. Oni se u suštini ne razlikuju mnogo od šecera.
Mogu da sadrže malo manje kolicine fruktoze i mali procenat hranljivih materija, ali vaša jetra nece moci da napravi razliku.
Medutim, štetan efekat šecera u potpunosti zavisi od konteksta. Vecina studija je radena na osobama koje vec jedu brzu hranu bogatu ugljenim hidratima.
Za te osobe, narocito one koje imaju prekomernu telesnu težinu i/ili su otporne na insulin, velike kolicine šecera su štetne.
Pored toga, postoje druge grupe ljudi koji žele da u potpunosti izbegavaju zasladivace na bazi šecera. To su osobe zavisne od hrane, one koje jedu previše i one koje su na ketogenoj ishrani sa veoma malo ugljenih hidrata.
Zdrave osobe mogu da jedu šecer u malim kolicinama bez ikakvih problema. Iako su to i dalje prazne kalorije koje mogu da izazovu karijes, vašem metabolizmu nece škoditi,ni dovesti do masne jetre niti vam uništiti zdravlje.
Ako volite da u receptima koristite pravi šecer, ali se inace hranite zdravo, upotreba prirodnih zasladivaca na bazi šecera kao što je med može biti sasvim u redu u umerenim kolicinama.
U kontekstu zdrave ishrane zasnovane na celovitim namirnicama, male kolicine ovih prirodnih šecera ne mogu da izazovu nikakvu štetu.