Konzumiranje kafe ne povećava rizik od raka, ali ga ni ne smanjuje, pokazalo je novo istraživanje.

Već godinama unazad naučnici debatuju i istražuju da li kafa može da spreči razvoj kancera ili naprotiv, doprinosi obolevanju od te bolesti. Sada, nova studija Univerziteta u Kvinslendu, u kojoj je učestvovalo više od 46.000 obolelih od kancera, pokazala je da kafa ne može nijedno od to dvoje.

Naučnici su utvrdili da ljudi koji piju kafu nemaju ništa veći rizik obolevanja od raka, nego bilo ko drugi na planeti.

Dakle, kafa nije na spisku faktora rizika obolevanja od kancera, ali genetika, izloženost suncu, višesatno svakodnevno sedenje, ispijanje alkohola... jesu. Kao jedan od najvećih faktora rizika naučnici izdvajaju pušenje, koje je vodeći uzrok 40 odsto slučajeva obolevanja od kancera.

Ipak, nešto ranije se tvrdilo da je kafa kancerogena, a sa druge strane bilo je i onih koji tvrde da je dobro umereno ispijanje kafe (do tri šoljice dnevno) zbog toga što sadrži antioksidante.

Supstanca akrilamid je sastojak kafe koji je brinuo naučnike, a reč je o supstanci koja je posebno opasna u kombinaciji sa visokom temperaturom – što se dešava prilikom kuvanja kafe. Akrilamid se nalazi i u pomfritu, kolačima, kao i pečenim zrnima kafe.

Međutim, studije su dokazale da akrilamid mora da se unese u velikim količinama da bi bio kancerogen, a u kafi je prisutan u veoma malim količinama.

"Kada sve sabere i oduzme, konzumiranje kafe ne može da se poveže sa rizikom obolevanja od raka ili umiranja od te bolesti", rekli su naučnici nakon istraživanja. Dodaju da kafa ima "nula efekat", odnosno da ne može ni da poveća ni da umanji rizik obolevanja od raka.

Dakle, uživajte u svojoj šoljici napitka bez brige.