Voće je generalno dobro za zdravlje, a samo jedna dodatna porcija dnevno može da učini mnogo za zdravlje creva.

Novo istraživanje je pokazalo da je konzumiranje voća dobar način da se poveća unos hranljivih vlakana, što je najbolji način da poboljšate zdravlje creva.

Već svi znamo da je zdravlje creva važno i za opšte zdravlje, da ima uticaj na kilažu, imuni sistem, a povezano je i sa mozgom – da li ste znali da se 90 odsto serotonina proizvodi u crevima?

S obzirom da zbog modernog načina života i ishrane mnogi ljudi imaju problem sa varenjem i konstipacijom, informacija da voće može to da poboljša je važna.

Nova studija je pokazala da dodavanje samo jedne porcije voća ili žitarica dnevno može značajno da poboljša zdravlje creva.

Ishrana koja nije bogata vlaknima smanjuje sadržaj vode u stolici, povećavajući tako rizik od konstipacije.

Ako to nije dovoljno da vas ubedi da treba da jedete više voća, nedavno je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da ljudi koji unose između 25 i 29 grama vlakana dnevno imaju između 15 i 30 odsto niži rizik od rane smrti, kao i srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka debelog creva.

Da biste imali bolju predstavu o tome koliko vlakana treba da unesete, imajte na umu da jedna porcija jabuka, banana ili jagoda ima oko tri-četiri grama vlakana, a porcija malina, recimo, ima osam grama.