Vođenje ljubavi ili praktikovanje neke seksualne aktivnosti (samozadovoljavanje, dodirivanje...) najmanje jednom nedeljno snižava rizik od rane menopauze, tvrde naučnici.

Naučnici su utvrdili da žene koje uživaju u nekoj seksualnoj aktivnosti barem jednom nedeljno imaju 28 odsto manje šanse da rano uđu u menopauzu, u odnosu na one koje to rade jednom mesečno.

Stručnjaci smatraju da manjak seksualne aktivnosti telu daje signal da svoju energiju "uloži" u nešto drugo, pošto je ovulacija veoma zahtevan proces za telo.

"Naša otkrića sugerišu da kada žena nema redovne odnose, kada nema mogućnosti za trudnoću, telo 'odlučuje' da ne ulaže energiju u ovulaciju jer je taj proces u ovom slučaju besmislen", kaže Megan Arno sa Univerziteta u Kaliforniji.

Istraživanje je zasnovano na podacima 2.936 žena koje su u trenutku prvog razgovora sa stručnjacima imale 45 godina, i nijedna od njih nije bila u menopauzi. Međutim, 46 odsto njih je počelo da oseća prve simptome menopauze, poput valunga i neredovnih menstruacija. Ostale učesnice nisu imale nikakve simptome menopauze i imale su redovne cikluse.

Žene su odgovarale na pitanja o seksualnoj aktivnosti, a u periodu od deset godina, 1.324 učesnice su ušle u menopauzu (u proseku su tada imale 52 godine).

Naučnici su analizirali vezu između učestalosti seksualnih aktivnosti i godina koje su imale prilikom ulaska u menopauzu. Ispostavio se da su dame koje su u se*su uživale barem jednom nedeljno imale 28 odsto manje šanse za ulazak u menopauzu, u odnosu na one koje su u ovim aktivnostima uživale jednom mesečno.

Takođe, one koje su se*s imale jednom mesečno imale su 19 odsto manje šasne da uđu u menopauzu u odnosu na one koje su seksualne aktivnosti imale ređe od toga.

"Menopauza je, naravno, neizbežna kod žena i ne postoji nikakva intervencija u ponašanju koja može da spreči to. Međutim, rezultati pokazuju da telo samo prilagođava vreme ulaska u menopauzu u zavisnosti od šanse za začeće", zaključuje profesorka antropologije Rut Mejs sa Univerziteta u Kaliforniji.