Kineske zdravstvene vlasti objavile su prve detalje o gotovo 45.000 slučajeva koronavirusa, u kojima se navodi da je 80 odsto slučajeva bilo blago, kao i da je prerano da se kaže da li je izbijanje virusa doseglo vrhunac.

U izveštaju kineskog Centra za sprečavanje i kontrolu bolesti Svetskoj zdravstvenoj organizaciji daje se jasnija slika o izbijanju bolesti, kako se razvijala i u kom pravcu se kretala, izjavio je direktor SZi Tedros Adhanom Gebrejsus, prenosi AP.

On je na konferenciji za novinare rekao da je još uvek rano reći da li će se pad broja novih slučajeva nastaviti.

"Svaki scenario je i dalje na stolu", rekao je Tedros.

Kineske vlasti saopštile su da će možda odložiti godišnji Nacionalni narodni kongres, koji bi trebalo da se održi u martu.

Istovremeno, predsedavajući Evropske trgovinske komore Jerg Vutke izjavio je da postoji velika verovatnoća da će epidemija koronavirusa izazvati nestašicu antibiotika

"U svetu bi moglo doći do nestašice antibiotika ukoliko se uskoro ne pronađe rešenje za probleme u farmaceutskoj industriji u vezi sa snabdevanjem lekovima koje je izazvalo širenje zaraze Kovid-19 u Kini", izjavio je predsjedavajući Evropske trgovinske komore Jerg Vutke.

On je na sastanku u Pekingu rekao da je sinhronizovanje snabdevanja u Kini ugroženo širenjem zaraze.

Vutke je posebno istakao probleme u industriji automobila, gde rastu zalihe, kao i to da kompanije ostaju bez materijala za pakovanje i suočene su sa nesigurnošću u vezi sa regulativama.