Još pre nego što će epidemija korona virusa uzeti maha u svetu i pre prvih konkretnijih saznanja o samom virusu SARS-CoV-2, prvi saveti stručnjaka bili su jačanje imuniteta

Kad govorimo o nutrijentima koji poboljšavaju odbrambeni sistem našeg organizma, najčešće mislimo na vitamin C i cink, međutim i Vitamin D igra značajnu ulogu u ovom procesu

Ovaj nutrijent štiti imunitet na više načina, a kada je reč o infektivnim bolestima kao što je korona virus, naučnici još uvek debatuju da li može da pomogne u prevenciju ove infekcije.

U zemljama koje su najviše pogođene epidemijom korona virusa, kao što je Italija, preporuke kažu da u slučaju laboratorijski potvrđenog nedostatka vitamina D, neophodno ga je odmah nadoknaditi.

Najveći deo vitamina D stvara se u koži pod uticajem sunčevog zračenja, a unos ovoga vitamina putem hrane u proseku vrlo je mali, iznosi svega 20 odsto od naših ukupnih dnevnih potreba. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, kao i tunjevina, sardele, skuša, haringa, losos, rakovi i plodovi mora, neke vrste pečuraka, kvasac, goveđa jetra i žumace.

Zašto naučnici polažu nade u vitamin D?

Nova studija zasniva se na otkriću da je smanjeni nivo vitamina D kod obolelih od goveđeg korona virusa zapravo bio glavni uzrok ove infekcije. Prethodne studije su takođe pokazale da vitamin D može da pomogne i u prevenciji i u lečenju drugih respiratornih infekcija.

"Vitamin D ima protivupalno dejstvo, posebno kada se daje u većim dozama“, kaže profesor Adrijan Martino, klinički profesor na odeljenju za respiratorne infekcije i imunitet londonskog univerziteta Kvin Meri.

U nekim prethodnim ispitaivanjima otkriveno je da pomaže lečenje tuberkuloze. Kod pacijenata zaraženih SARS-CoV-2, loše zdravstvene prognoze su povezane sa agresivnom antiupalnom reakcijom organizma na virus. Naučnici ispituju način kako da smanje ovu reakciju

Studija iz 2017. godine, objavljena u "Britanskom medicinskom žurnalu", u kojoj su analizirani podaci dobijeni iz 25 kliničkih istraživanja, pokazala je da vitamini mogu da pomognu u sprečavanju akutnih respiratornih infekcija, posebno kod osoba koje imaju deficit vitamina D.

Profesor Martino, koji je bio glavni autor ove studije, kaže:

"Kada se vitamin D stvori u koži, on se dalje u jetri razlaže tako da cirkuliše telom. Ovo stvara prirodnu supstancu sličnu antibioticima u sluznici disajnih puteva koja može uništiti viruse i bakterije. To je generički efekat i još uvek ne znamo da li će funkcionisati protiv kovid-19", izjavio je Martino. 

Studija Triniti koledža iz Dablina otkrila je da su odrsle osobe koje su uzimale suplemente vitamina D imale za 50 odsto manje plućnih infekcija.Međutim, profesor Martino smatra da se ne može tvrditi da će ovakav efekat biti i sa infekcijom korone. 

U ovom trenutku, zvaničan stav naučnika jeste da je vitamin D važan za opšte zdravlje, za jake i zdrave kosti na primer, kao i jačanje imunog sistema.  

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

U Srbiji je završen najduži policijski čas, a najavljeno je i popuštanje mera.