DOKTORI OVAJ ZAČIN ZOVU "UBICOM" A JEDEMO GA SVAKI DAN! Stavlja se u skoro svako jelo, a izaziva INFARKT! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznajte zašto je opasan

DOKTORI OVAJ ZAČIN ZOVU "UBICOM" A JEDEMO GA SVAKI DAN! Stavlja se u skoro svako jelo, a izaziva INFARKT!

Autor Maja Gašić
Autor Maja Gašić

Malo ko zna da jedna začinska biljka obiluje vitaminom koji može biti fatalan za kardiovskularne bolesnike.

Izvor: YouTube/Online Culinary School

Vitamin K pospešuje zgrušavanje krvi, zbog čega je veoma važno da srčani bolesnici budu oprezni kad ga uzimaju. Ruska doktorka Elena Mališeva nazvala je ovaj nutrijent "ubicom" jer može dovesti do pojave tromboze, a koja može uzrokovati infarkt, plućnu emboliju...

Tromboza predstavlja jedan od najčešćih uzroka obolevanja i smrti u savremenom svetu.

Pod trombozom podrazumevamo stvaranje ugruška (tromba) u venama u nozi. Usled začepljenja krvnog suda otežan je prolazak krvi koja treba da se vrati u srce. Kada se vena potpuno zapuši, kroz nju uopšte ne prolazi krv. 

Možda će vas zanimati

Usled slabe cirkulacije u venama krv protiče sporije, a ponekad dolazi i do zastoja u protoku. Česte su i promene na zidovima vena ili je sposobnost zgrušavanja krvi poremećena. Krvne pločice, crvena i bela krvna zrnca nagomilavaju se i stvara se ugrušak.

Ova bolest često je povezana sa godinama, neaktivnim načinom života, ishranom i postojećim kardiovaskularnim problemima. A posebno je važno da oni koji već uzimaju antikoagulanse (razređivači krvi) obrate pažnju.

Ovi lekovi pomažu u borbi protiv stvaranja krvnih ugrušaka, međutim postoje supstance koje blokiraju njihov efekat.

Najopasniji od njih je običan peršun. Sadrži puno vitamina K, koji podstiče zgrušavanje krvi.

"Kada se krvni ugrušci formiraju u krvnim sudovima i ne 'rastvore', to može dovesti do fatalnih posledica“, rekla je Elena Mališeva.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vesna

Nije tačno da peršun izaziva zgrušavanje krvi, nego naprotiv. Poznato je da peršin "razrjeđuje" krv i snižava krvni pritisak.

123_Decko_456

Steti vam persun, steti vam jaje, steti vam mast. Kupujte vitamine u apotekama i nosite maske. Sve jasno.

Marko

Vitamin K je odlican za kardiovaskularni sistem. Pomaze zgrusavanje pri spoljasnjem krvarenju, a to je vrlo bitno. A supa bez persuna nije supa. :)

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA