Vitamin K pospešuje zgrušavanje krvi, zbog čega je veoma važno da srčani bolesnici budu oprezni kad ga uzimaju. Ruska doktorka Elena Mališeva nazvala je ovaj nutrijent "ubicom" jer može dovesti do pojave tromboze, a koja može uzrokovati infarkt, plućnu emboliju...
Tromboza predstavlja jedan od najčešćih uzroka obolevanja i smrti u savremenom svetu.
Pod trombozom podrazumevamo stvaranje ugruška (tromba) u venama u nozi. Usled začepljenja krvnog suda otežan je prolazak krvi koja treba da se vrati u srce. Kada se vena potpuno zapuši, kroz nju uopšte ne prolazi krv.
Usled slabe cirkulacije u venama krv protiče sporije, a ponekad dolazi i do zastoja u protoku. Česte su i promene na zidovima vena ili je sposobnost zgrušavanja krvi poremećena. Krvne pločice, crvena i bela krvna zrnca nagomilavaju se i stvara se ugrušak.
Ova bolest često je povezana sa godinama, neaktivnim načinom života, ishranom i postojećim kardiovaskularnim problemima. A posebno je važno da oni koji već uzimaju antikoagulanse (razređivači krvi) obrate pažnju.
Ovi lekovi pomažu u borbi protiv stvaranja krvnih ugrušaka, međutim postoje supstance koje blokiraju njihov efekat.
Najopasniji od njih je običan peršun. Sadrži puno vitamina K, koji podstiče zgrušavanje krvi.
"Kada se krvni ugrušci formiraju u krvnim sudovima i ne 'rastvore', to može dovesti do fatalnih posledica“, rekla je Elena Mališeva.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!