Poslednjih godina istraživanja su pokazala da u prevenciji respiratornih infekcija veliku ulogu imaju i probiotske kulture koje se nalaze u fermetisanim namirnicama. Najbolji izvoru su, ukazuje dijetolog prof. dr Veroslava Stanković, jogurt, kefir i kiselo mleko. 

Pošto ide sezona kiselog kupusa, moram da naglasim da u ovoj namirnici, osim vitamina C, takođe postoje i probiotske kulture, tako da je veoma važna u prevenciji infekcija", kaže dr Stanković za "Zdravlje u tanjiru".

Probiotske bakterije su "dobre" bakterije koje poboljšavaju sistemu za varenje. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, kiseli kupus se preporučuje kod bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, a posebno nakon terapije antibioticima.

Osim toga, ova namirnica i ubrzava metabolizam, a odličan je za čišćenje jetre i krvi, a samim tim i za čišćenje celog organizma od toksina.

Obilje nutrijenata

U 100 g sirovog kiselog kupusa nalazi se čak 20 miligrama vitamina C. Osim toga, ova namirnica oboluje vitaminom A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, balastne supstance i belančevine. Svi ovi nutrijenti su od ključnog značaja za zdravlje našeg organizma.

"Melem" za rane i upaljene vene

Kiseli kupus pomaže zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Listovi kiselog kupusa se koriste i kao oblog za ublažavanje svraba na koži kod različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata.

Jedan od poznatih starinskih lekova protiv glavobolje je oblog od lista kupusa - list se položi na čelo i obmota gazom.

Rasol - tečna riznica zdravlja

Jakog mirisa i izuzetno kiselog ukusa, ovaj sok koji nastaje tokom kiseljenja kupusa takođe ima lekovita svojstva. Izuzetno je bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina. Istraživanja su pokazala da ovaj vitamin pomaže u lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Osim toga, rasol je poznat i kao najefikasniji prirodni lek protiv mamurluka.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.