JEDEMO GA NA KIFLICAMA, A MOĆAN JE PRIRODNI LEK: Čaj od kima jača imunitet, podiže nivo gvožđa i vitamina C! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdrava ishrana

JEDEMO GA NA KIFLICAMA, A MOĆAN JE PRIRODNI LEK: Čaj od kima jača imunitet, podiže nivo gvožđa i vitamina C!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac
Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Da li ste znali da se omiljeni začin koristi i kao narodni lek za mnoge boljke?

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/poplasen

Kim je plod biljke koji često ni ne primetimo dok grickamo ukusne štapiće, kiflice ili drugo pecivo koje se njime posipa.

Ali kim je moćan prirodni lek, bilo kao samo zrno, ili čaj koji je koristan protiv mnogih čestih boljki.

Plod kima sadrži etarsko ulje, i bogato je važnim flavonoidima. Sadrži i vitamin C, i ima jako antiseptično i antioksidativno dejstvo.

Kim je blagotvoran jer sadrži i mnogo gvožđa za tako "malu" namirnicu, pa je poželjno da ga konzumiraju žene ukoliko im je menstrualni ciklus u toku, kao i oni kod kojih je potvrđena anemija.

Baš kao i origano, kim se može koristiti kao začin, ali i kao čaj koji pomaže kod problema sa sistemom za varenje.

Možda će vas zanimati

Ako imate probleme sa varenjem, blage grčeve ili "muku mučite" sa žučnom kesom, probajte čaj od kima.

Čaj će pomoći i kod simptoma prehlade i gripa, a ukoliko vas boli grlo, dodajte mu komadić đumbira.

Čaj od kima se smatra i tonikom za imunitet, a navodno se preporučuje i onima koji boluju od astme ili artritisa, mada stručnjaci upozoravaju da je za ove dve bolesti potrebno sprovesti još istraživanja.

caj od kima Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/HeikeRau

Postoje i istraživanja koja navode da čaj od kima pomaže kod urinarnih infekcija, i da ubrzava metabolizam.

Kafenu kašiku ploda usitnite, kako bi semenke otpustile etarsko ulje, potom prelijte ključalom vodom i ostavite da ostoji duže nego običan čaj, najmanje deset ili 15 minuta. Procedite i pijte posle jela, dva do tri puta dnevno.

Svako ko je ikada na pecivu zagrizao zrno kima, zna da može imati jak, pikantan ukus nalik biberu. Čaj zbog toga može biti gorak, pa možete primeniti mali trik - dok se čaj kuva, ubacite kockicu krompira u njega i izvadite je pre nego što ga procedite. Krompir će pokupiti gorčinu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA