Paradajz sadrži brojne vitamine, minerale, antioksidante i druge supstance koje su odlične za zdravlje celog organizma.

Postoje i istraživanja po kojima paradajz štiti od brojnih oboljenja, kao što su kardiovaskularne bolesti i određeni tipovi karcinoma.

Baš kao i domaća supa, čorba od paradajza odličan je način da u hladnim jesenjim danima unesete sve ove lekovite supstance u sebe, a pritom uživate i u ukusnom obroku.

Šta sve sadrži paradajz

Ima relativno malo kalorija, prosečan paradajz od oko 200 grama ima manje od 409 kalorija. Ima dva grama vlakana, veoma malo masti, i čak 28 odsto dnevno preporučene doze vitamina C.

U paradajzu su i vitamini K, A i kalijum, kao i mala količina proteina.

Sadrži i karotenoide, među kojima je najznačajniji svakako likopen. Ova supstanca daje paradajzu boju, a ima moćno antioksidativno dejstvo.

Pre nego što pomislite da je bolje da pojedete paradajz u salati, nego da kuvanjem uništite ove dragocene sastojke, reći ćemo vam da se likopen bolje apsorbuje kada je paradajz skuvan.

Konzumiranje antioksidanata povezano je sa umanjenim rizikom od raka, gojaznosti i bolesti srca. Vitamin C i flavonoidi u paradajzu štite od kardiovaskularnih i bolesti nervnog sistema, kao i od dijabetesa tipa 2.

Štiti kožu, oči i kosti

Beta karoten u paradajzu štitiće kožu od negativnih dejstava okoline, UV oštećenja, i zaštitiće i oči od degenerativnih promena!

Likopen takođe štiti i naše kosti, reguliše metabolizam na način koji poboljšava mineralnu gustinu kostiju. Umanjuje i apsorpciju holesterola i pomaže "dobrom" holesterolu.

Karotenoidi su povezani i sa snižavanjem krvnog pritiska, pa ako imate visok pritisak, jedite paradajz!

ceri paradajz
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Interesantno je da postoje studije koje likopen povezuju i sa muškom plodnošću. Jedna studija sprovedena u Americi pokazala je da su muškarci koji su redovno jeli kuvani paradajz imali pokretljiviju spermu.

Ko ne bi trebalo da je jede?

Ima li paradajz čorba neka negativna dejstva? Zavisi kako je spremite. Ako bolujete od refluksa kiseline, ne savetuje vam se jer paradajz može biti "okidač" za ovaj čest problem. Takođe, ako jedete kupovnu supu od paradajza, obratite pažnju na njen sadržaj soli.

Recept za paradajz čorbu

Evo kako da pripremite najukusniju paradajz čorbu - obavezno joj dodajte crni i beli luk, kao moćne saveznike u jačanju imuniteta i borbi protiv virusa i prehlada!

Sastojci:

Četiri veća paradajza

Četiri čena belog luka

Manja glavica crnog luka

Maslinovo ulje

Kocka supe od povrća ili piletine

So, biber

Testenina ili pirinač

Priprema:

Paradajz iseckajte na kockice, crni i beli luk na sitno. Na maslinovom ulju propržite najpre luk, potom dodajte paradajz i pustite da se sve lepo ukrčka. Dodajte kocku supe rastvorenu u 700 mililitara vode, i kuvajte dok povrće sasvim ne omekša.

Prebacite u blender i usitnite do željene gustine. Sada začinite čorbu, vratite je na srednju vatru i po želji je obogatite testeninom ili pirinčem.

Odlični dodaci čorbi su origano, koji će joj dati italijansku aromu i veoma je zdrav, kao i ljuta papričica koja će nas "razbuditi" i zagrejati.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.