Neobičan čaj koji predstavlja kombinaciju indijskih začina i toplog mleka čini čuda za imunitet.

"Masala", reč koja u indijskom je sinonim za mešavinu, priprema se od različite vrste začina, ne postoji "fiksna" kombinacija ali postoji osnova koju čine kardamom, đumbir, cimet, karanfilić, crni biber i seme komorača.

Ovaj tradicionalni indijski čaj osnažuje i jača imunitet, ublažava nadutost jer stimuliše rad creva, ubrzava metabolizam i tako pomaže u kontroli telesne težine, poboljšava koncetraciju i razbuđuje, ublažava vrtoglavicu i mučninu uzrokovanju kretanjem, smanjuje stres... Rusi ga redovno piju, a kaako kažu - "diže iz mrtvih"!

Ima karakterističan oštar ukus i miris. 

Kako napraviti masala čaj?

Sastojci: 

3 kašičice crnog čaja (ili 3 kesice)

4 šolje vode

1/2 kasičice mlevenog ili manji koma štapića cimeta

1/2 kasičice mlevenog ili oko 2 cm komadića svežeg, rendanog đumbira 

1/2 kasičice zelenog kardamoma

1/2 kasičice crnog bibera u zrnu

1/2 kasičice karanfilića

1 kasičica korijandera

1 šolja mleka

po želji med ili neki drugi zasladjivač

Priprema: 

U ključalu vodu dodati začine, poklopiti i kuvati na laganoj vatri 10 minuta. Dodati crni čaj čaja, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Dodati mleko i zagrejati da bude tolo za piće, ali da ne proključa. Procediti i služiti sa medom.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.