Kiseljak je samonikla lisnata biljka koja se širom sveta koristi kao ukusno povrće. Može naći kao dodatak u raznim jelima, kao što su supe, čorbe, salate i punjenje za meso ili knedle od testa.
Rusi od kiseljaka prave čorbu, baš kao i Poljaci, a ovako se ona pravi!
Ova biljka je popularno samoniklo lisnato povrće širom istočne Evrope, a proleće je najbolji trenutak za berbu mladih listova. Budite oprezni, mnogi uzimaju kiseljak kao lek za upale ili probleme sa sinusima, ali ne postoje naučni podaci koji bi potvrdili da ova biljka može da se koristi kao lek za takve tegobe.
Kiseljak sadrži tanin, bogat je vitaminom C, ali se ne sme uzimati u preteranim količinama ako imate probleme sa bubrezima, jer može da izazove stvaranje kamena.
Ova supa može se jesti i hladna, i topla, Rusi je često prave, i u Rusiji se naziva skavelja, ili samo skav, a ovo je tradicionalni recept!
Sastojci:
1 šargarepa
3 krompira
1 kocka pileće supe
3 lista lovora
1 kašika maslaca
500 grama kiseljaka
1 kašika brašna
3 kašike kisele pavlake
Sveži peršun
2 jaja
So, biber
Priprema:
Krompir i šargarepu isecite na kockice, izdinstajte u malo vode a potom dodajte kocku, lovor i nalijte litar vode u šerpu. U odvojenom sudu, kiseljak izdinstajte na maslacu, pa preručite u šerpu sa čorbom. U šolji pomešajte brašno i pavlaku, pa dodajte čorbi. Dobro izmešajte i začinite solju i biberom. Ova supa služi se posuta peršunom, uz režnjeve tvrdo kuvanih jaja.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Šok! Pešić neće ostati selektor Srbije: "Pričao sam sa Čovićem, smeta mi samo jedno"
"Zamerio sam se Zvezdi, pa su me sklonili": Rade Bogdanović otkrio šta mu nisu oprostili!
Pešić otišao, Srbija traži novog selektora: Ko će biti naslednik na klupi reprezentacije?
Mondo ukrštenica za 5. oktobar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Ovde su se Milošević i Holbruk sreli 2 dana pred bombardovanje! Bili smo na mestu gde je pisana istorija Srbije