Krompir, jedna od najpopularnijih namirnica širom sveta, lako je dostupna, ne košta mnogo, a na srpskoj trpezi se nalazi makar jednom nedeljno.
Kada se pravilno konzumira, krompir ima korisna svojstva i odličan je izvor vitamina, minerala, dijetetskih vlakana i antioksidanata. Sadrži kalijum i natrijum koji su neophodni za normalno funkcionisanje ćelija, vitamin B6 koji je uključen u imunološke procese, kao i vitamin C.
Ipak, ova omiljena hrana nije pogodna za svakoga.
Ipak, ne preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa, gojaznima, sa gastrointestenalnim tegobama (gastritis). Ali čak i ovom slučajevima nije neophodno u potpunosti odustati od njega - samo treba ograničiti upotrebu u ukupnoj dnevnoj ishrani na 10 odsto.
Kako je najzdravije da se jede?
Najbolji je bareni ili krompir kuvan na pari. Stručnjaci kažu i da je najbolje ukloniti mu koru jer u njoj se najviše akumuliraju štetne materije iz zemlje i vazduha. Nikako s ene preporučuje prženje u dubokom ulju, kao što se priprema pomfrit, jer ovakva jela sadrže puno masti i toksičnih supstanci.
Ono šro se nikako ne preporučuje jeste i konzumacija krompira koji je proklijao. U ovom "korenju" se pod uticajem sunčeve svetlosti skuplja solanin - toksična supstanca koja uništava ćelije.
Optimalna konzumacija krompira, bez štete po zdravlje, iznosi 200-300 g dva puta nedeljno.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Manje smo kukali, ružno je da se tako omalovažava": Zvezdin MVP Filip Petrušev traži više poštovanja