Nutrijent o kojem se od pojave korona virusa najviše priča i koji snažno podiže odbrambeni sistem našeg organizma, a brojne studije sugerišu i da igra važnu ulogu u prevenciji pojave težih oblika kovida-19, jeste vitamin D.

Ova hranljiva materija se u našem telu sintetiše putem Sunca, a kako u zimskom periodu gotovo da nema sunčeve svetlosti, jedini način da organizmu obezbedimo dovoljnu količinu jeste putem suplemenata. Ono što mnoge buni kad je reč o unosu ovog važnog nutrijenta, jeste način konzumiranja. Da li ga je boljenakapati ga u ulje ili vodu? Mleko, možda? Koja kombinacija daje nabolje rezultate?

Dakle, poznato je da se suplementi vitamina D proizvode na bazi ulja i vode. Uljna baza se koristi zato što je vitamin D rastvorljiv u mastima i bolje se apsorbuje u njima. Zapravo, masnoće na vitamin D postaju neka vrsta konzervansa.

Vodena baza sadrži supstance koje stabilizuju emulzije nepolarnih materijala u vodi. Zapravo, ovde je vitamin već spreman za apsorpciju, a "obrada" putem jetre neće uticati na to kako će ga telo uzimati.

Sprovedene su brojne studije u kojima su naučnici i lekari proučavali koji se oblik bolje i brže apsorbuje. Rezultati studija su različiti u nekim nijansama, pa tako izostaje precizan odgovor. Zaključak je i da su i jedna i druga opcija jednako delotvorne, da telo efikasno apsorbuje vitamin D bilo da se rastvara u vodi ili ulju.

Ono što, pak, stručnjaci napominju, jeste da je najbolje poslušati savet odabranog lekara koji će uzeti u obzir sve karakteristike vašeg organizma i na osnovu toga ponuditi optimalno rešenje, jer u tim razlikama leže nijanse.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.