Poljski naučnici su na osnovu opsežne studije istakli da je jedan od najvažnijih minerala za zdravlje selen. Selen doprinosi borbi protiv oksidativnog stresa, a takođe je odgovoran za hormonalni metabolizam štitne žlezde. Telo koje je "namireno" neophodnim mineralima ima dodatnu zaštitu od bolesti.

Ukoliko postoji nedostatak selena u organizmu, može doći do poremećaja u funkcionisanju srčanog mišića. Kod dece se povećava rizik od infekcije ili alergija.

Selen se nalazi u određenoj hrani, a možete ga u organizam uneti i u vidu suplemenata. Nalazi se u zemljištu odakle prodire u biljke i životinje. Najbolji izvor selena, po mišljenju naučnika jesu iznutrice (džigerica i jezik), a ima ga i u ribi i plodovima mora. Kad je reč o namirnicama biljnog porekla, nalazi se u kukuruzu, orasima, raznim vrstama žitarica, karfiolu i spanaću.

Dnevni unos minerala ne bi trebalo da bude manji od 55 mcg, ali ne sme se preterivati. Ukoliko unesete više nego što je vašem organizmu potrebno, može se javiti mučnina, pa čak i povraćanje.

Kako da znate da vam nedostaje selen?

Postoje simptomi koji ukazuju na manjak ovog minerala. Primetićete da vam opada radna sposobnost, javiće se osećaj opšte slabosti, a jedna od čestih pojava jeste i herpes.