Svi znaju da su voće i povrće veoma zdravi i da imaju sposoo i štiti organizam od mnogih bolesti.

Čak i pušači koji su redovno konzumirali jabuke i kruške, postali su otporniji na hronični bronhitis. I neke druge biljne materije koje se posebno nalaze u jabukama i kruškama od velikog su značaja.

Voće i povrće je, kao što je već dobro poznato, veoma zdravo i štiti organizam od mnogih bolesti. Ali jabuke i kruške imaju i prednost kod hroničnih oboljenja pluća ukoliko se uporede s drugim vrstama voća, zaključili su istraživači s Nacionalnog instituta za zdravlje u Bilthovenu u Holandiji.

Šta su katehini?

Katehin je prirodna antibakterijska materija proizvedena iz lista čaja, koja ubija mikrobe prikačene na čestice prljavštine. To je vrsta polifenola koji su esencijalni molekuli za fiziologiju biljaka, bitni za funkcije poput rasta i pigmentacije.

Oni teoretišu da bi sekundarne biljne materije koje su sadržane u ovim plodovima, katehine, mogle da budu odgovorne za to.

Tačno 14.000 osoba koje je tim stručnjaka posmatrao i koji su jeli jabuke, manje su oboljevali od takozvanog magarećeg kašlja i oštećenja disajnih organa od ostalih.

Sami katehini, koji se, naprimer, nalaze i u čaju, i štite srce i krvne sudove od oboljenja, nemaju to pozitivno dejstvo kod plućnih oboljenja.

Jabuka u proseku sadrži 115 kalorija i 5 grama punjenih vlakana. Ona je dobar izvor vitamina C i ne sadrži masti, natrijum ni holesterol. Bez obzira na vrstu, jabuke su izvor antioksidanata na biljnoj bazi i sve se preporučuju za unapređenje zdravlja.

Kruška je bogata mineralima: kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i brojnim mikroelementima. Ima izuzetno mnogo vitamina, posebno vitamina A i C, većinu vitamina iz grupe B i D. Zanimljivo je takođe da kruška sadrži više pektina od jabuke.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.