Srčane bolesti jedan su od najučestalijih bolesti i vodeći uzrok smrtnosti među građanima Srbije. Dobra vest je da postoje faktori obolevanja od ovih bolesti na koje možemo da utičemo, a jedan od njih je i ishrana.

U meta-analizi koja je objavljena u stručnom časopisu Kardiovaskularna istraživanja, naučnici sa Univerziteta u Napulju su istraživali vezu između srčanih bolesti i hrane.

Preciznije, analizirali su kako meso, jaja, mlečni proizvodi, orašasti plodovi i žitarice utiču na zdravlje srca. 

Ono što nije iznenađujuće je da je ishrana bogata povrćem, sa smanjenim unosom mesa, povezana sa nižim rizikom umiranja od srčanih bolesti. Međutim, ova analiza otkrila je i jednu interesantnu stvar – koje konkretno namirnice pomažu u snižavanju rizika obolevanja od koronarnih srčanih bolesti i kardiovaskularnih bolesti.

"Kada je reč o povrću, redovno konzumiranje zelenog povrća i paradajza povezano je sa 17 odnosno 10 odsto manjom stoplom obolevanja od koronarnih srčanih bolesti", napisali su naučnici.

Paradajz je bogat antioksidantom koji se zove likopen, a za koji je ranije dokazano da poboljšava vaskularnu funkciju i štiti od srčanih bolesti.

Osim toga, smanjivanje unosa zasićenih masti i njihova zamena mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinovom ulju, takođe smanjuje rizik obolevanja od srčanih bolesti.

U jednoj evaluaciji, naučnici su utvrdili da je povećanje konzumiranja maslinovogulja od samo pet grama, povezano sa sedam odsto manjom stopom koronarnih srčanih bolesti, četiri odsto manjom stopom obolevanja od srčanih bolesti i osam odsto manjom smrtnošću od ovih bolesti.

Naučnici su utvrdili da je konzumiranje najmanje dve porcije povrća dnevno povezano sa 34 odsto manjim rizikom umiranja od srčanih bolesti, a zeleno povrće i i paradajz imaju najviše pozitivnih efekata.

Takođe, zdravlju srca doprinosi i smanjen unos crvenog mesa i mesnih proizvoda, a stručnjaci savetuju da se ne unose više od dve porcije ovih namirnica nedeljno.

(MONDO)