Beli luk svojim aromatičnim kiselinama deluje na poboljšanje apetita, ali nema ulogu u podizanju imuniteta, ako se ne unosi u normalnim količinama uz sve ostale grupe namirnica.
Na svim pijacama širom Srbije već danima je najtraženija namirnica - beli luk. Odmah za njim, pomama je i za limunom, pomorandžama i mandarinama. Prodavci su iskoristili priliku da podignu cene ovih, kako narod veruje, čudotvornih prirodnih lekova. S druge strane, lekari i nutricionisti apeluju da se blagodeti ovih plodova ne uzimaju previše ozbiljno.
Građani, ipak, ne žale da plate ni čak 500 dinara za kilogram belog luka. Pri tom, čini se da narod više veruje domaćem, "seljačkom", nego krupnom, kineskom.
"Činjenica je da beli luk ima neke kiseline koje deluju na bakterije, ali su u borbi sa virusima nemoćne", kaže za "Večernje Novosti" nutricionista prof. doktor Ljubomir Pfaf.
Ovo povrće svojim aromatičnim kiselinama deluje na poboljšanje apetita, ali nema ulogu u podizanju imuniteta, ako se ne unosi u normalnim količinama uz sve ostale grupe namirnica.
U aktuelnoj priči oko virusa novog gripa H1N1, ipak ne bi trebalo zaboraviti na beli luk kao pomoćno sredstvo, bar dok se ne pojavi vakcina.
Da bi organizam bio otporan, važna je pravilna i uravnotežena ishrana i mastima, vitaminima, ugljenim hidratima. Nije dobro ako se jede samo voće, samo povrće, ili pak meso. Preterivanje sa belim lukom, kao i sa limunom, pomorandžama i mandarinama, nema nikakvu svrhu.
Profesor Pfaf kaže da je dovoljno uneti 100 grama agruma dnevno, jer do 45 miligrama vitamina Ce zadrži se u organizmu, a ostalo izbaci kroz urin. Zato je dovoljna jedna limunada, jedna pomorandža ili mandarina dnevno.
"Istu količinu vitamina Ce daće i 250 grama domaćih jabuka, kao i 100 do 120 grama kiselog kupusa. Potpuno je netačno da čašica rakije, kako mnogi veruju, ubija bakterije. Tek sa 70 do 76 odsto alkohola može da se deluje na bakterije, ali to naravno ne može da se unosi pijenjem", objašnjava prof. Pfaf.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
Građani, ipak, ne žale da plate ni čak 500 dinara za kilogram belog luka. Pri tom, čini se da narod više veruje domaćem, "seljačkom", nego krupnom, kineskom.
"Činjenica je da beli luk ima neke kiseline koje deluju na bakterije, ali su u borbi sa virusima nemoćne", kaže za "Večernje Novosti" nutricionista prof. doktor Ljubomir Pfaf.
Ovo povrće svojim aromatičnim kiselinama deluje na poboljšanje apetita, ali nema ulogu u podizanju imuniteta, ako se ne unosi u normalnim količinama uz sve ostale grupe namirnica.
U aktuelnoj priči oko virusa novog gripa H1N1, ipak ne bi trebalo zaboraviti na beli luk kao pomoćno sredstvo, bar dok se ne pojavi vakcina.
Da bi organizam bio otporan, važna je pravilna i uravnotežena ishrana i mastima, vitaminima, ugljenim hidratima. Nije dobro ako se jede samo voće, samo povrće, ili pak meso. Preterivanje sa belim lukom, kao i sa limunom, pomorandžama i mandarinama, nema nikakvu svrhu.
Profesor Pfaf kaže da je dovoljno uneti 100 grama agruma dnevno, jer do 45 miligrama vitamina Ce zadrži se u organizmu, a ostalo izbaci kroz urin. Zato je dovoljna jedna limunada, jedna pomorandža ili mandarina dnevno.
"Istu količinu vitamina Ce daće i 250 grama domaćih jabuka, kao i 100 do 120 grama kiselog kupusa. Potpuno je netačno da čašica rakije, kako mnogi veruju, ubija bakterije. Tek sa 70 do 76 odsto alkohola može da se deluje na bakterije, ali to naravno ne može da se unosi pijenjem", objašnjava prof. Pfaf.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)