Argentinka je postala druga osoba zaražena HIV-om kojoj je imuni sistem pomogao da pobedi virus bez potrebe za dodatnim medicinskim tretmanom.

Prvi put joj je dijagnostifikovana infekcija koja izaziva sidu 2013. godine. Naučnici su 30-godišnju majku nazvali "pacijentom iz Esperanze", po njenom rodnom gradu.

Istraživači su u časopisu "Anali interne medicine" naveli da otkriće podstiče nadu u "sterilizujući lek" za procenjenih 38 miliona ljudi sa ovom doživotnom infekcijom.

"Uživam u tome što sam zdrava", rekla je ona za En-Bi-Si.

Ona je istakla da ima zdravu porodicu, ne mora da se leči i da sada živi kao da se ništa nije dogodilo, te da je to zaista privilegija.

Studija nije otkrila netaknute ostatke virusa u 1,5 milijardi ćelija krvi i tkiva koje su istraživači analizirali – potvrđujući otkriće koje je prvi put objavljeno u martu na međunarodnom sastanku stručnjaka za HIV.

Nisu objavljene nikakve dodatne informacije o ženi, ali je tada opisana kao "atletski građena i lepa žena", te da ima partnera koji nije zaražen i novorođenu bebu.

Za samo još jednu osobu, identifikovanu u avgustu 2020. godine kao 67-godišnja Lorin Vilenberg iz San Franciska, potvrđeno je da je pobedila virus bez medicinske intervencije.

Dve žene su označene su kao "elitnikontrolori", što se odnosi na retku podgrupu pacijenata sa HIV-om koji ne pokazuju znake infekcije uprkos tome što nisu bili podvrgnuti antiretrovirusnim terapijama.

Tipično, osoba zaražena HIV virusom zahteva stalnu terapiju lekovima kako bi se sprečilo da se virus veže za DNK njihovih imunih ćelija i replicira. Međutim, za osam godina od kada joj je postavljena dijagnoza, pacijentkinja iz Esperanze je tokom trudnoće primala lekove samo šest meseci kako bi bila sigurna da će njena beba biti zdrava.

Sve u svemu, četiri su pacijenta izlečena od HIV virusa, od kojih su dvojica – "pacijent iz Berlina" Timoti Rej Braun i "londonski pacijent" Adam Kastiljeho – takođe bolovali od raka i koji su primili rizične transplantacije koštane srži od donatora sa genima otpornim na HIV. Međutim, uspeh njihovih procedura tek treba da se ponovi.

"Ovo je zaista čudo ljudskog imunološkog sistema koji je to uradio", rekao je za NBC doktor Ksu Ju, imunolog sa Ragon instituta u Bostonu, koji je jedan od autora studije, prenosi "Raša tudej".

(MONDO/Srna)