Pored povišenog holesterola, veći nivo triglicerida (masnoća) u krvi predstavlja najveći faktor rizika za pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Koja je razlika između holesterola i triglicerida? Prvi se nalazi u mastima životinjskog porekla, a drugi u mastima i biljnog i životinjskog.

I jedni i drugi utiču na začepljenje krvnih sudova, pa tako mogu izazvati teška oboljenja srca, poput infarkta, a često i sa fatalnim ishodom.

Faktori rizika

Postoji dosta faktora koji mogu uticati na povećanje nivoa triglicerida, među kojima su:

* gojaznost

* sedelački način života

* dijabetes

* bolesti bubrega

* pušenje

* prekomerno konzumiranje alkohola

* hipotireoza

* genetski faktori

Naravno, postoji hrana koju bi osobe koje imaju povišene trigliceride trebalo da izbegavaju jer su bogate lošim masnoćama, a to su: 

* masna hrana (masno meso, čvarci, slanina, mesne konzerve, pašteta),

* pržena hrana

* brza hrana (i slana i slatka)

* peciva, testenine, pica,

* belo brašno

* grickalicae (kreker, čips, smoki, kokice)

* puter i margarin

* punomasni mlečni proizvodi

* čist šećer

* alkohol (u manjim i umerenim količinama nije štetan)

Kao i za većinu boljki i za ovu postoje domaći lekovi koji će dovesti nivo triglicerida u normalu. Ovi su tri najpoznatija i najefikasnije namirnice koje pomažu...

Beli luk

Beli luk, prirodni "lek" za mnoge boljke efikasno je rešenje i kod visokog nivoa triglicerida. Preporuka je da svakog dana pojedete 2-3 čena svežeg belog luka.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima široku primenu u narodnoj medicini, pa se tako koristi i za regulisanje visokog nivoa triglicerida i holesterola u krvi. U čašu vode sipajte 1 kašičicu jabukovog sirćeta, i dodajte 1 kašičicu prirodnog pčelinjeg meda. Piti dva puta u toku dana dok ne primetite poboljšanje.

Cimet

Cimet u prahum osim što pomaže kod povišenog šećera, čini čuda i kod problema sa trigliceridima. Dodajte ga razna jela, napitke, dezerte ili ga uzimajte sa voćem.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.