Loša ishrana ne samo da povećava broj kilograma, već takođe loše utiče i na zdravlje, ali za razliku od nagomilanog sala, zdravstveni efekat ne možemo brzo da vidimo.
Da do njih uopšte ne bi došlo, trebalo bi da obratimo više pažnje na to šta jedemo, a između ostalo, da izbegavamo namirnice za koje je utvrđeno da podstiču zapaljenje u organizmu.
Kada u telu postoji zapaljenje, aktivira se imuni sistem koji se bori brotiv bakterija i drugih patogena, a ukoliko je to zapaljenje hronično, može da dovede do brojnih veoma opasnih bolest.
Pržena hrana svakako je nešto što u kontekstu izazivanja zapaljenja u telu treba da izbegavate, ali evo i koje još namirnice.
Suhomesnati proizvodi
Možda ste čuli da obrađeno meso tj. suhomesnatih proizvodi mogu da izazovu zapaljensku reakciju u organizmu, ali to isto važi i uopšteno za proteine životinjskog porekla.
"Ove namirnice dovode do zapaljenja delimično i zbog sadržaja masti i tipa masti (zasićene)", kaže dr Dejna Elis Hjuns.
Ona ističe i da određene aminokiseline u mesu takođe iazzivaju zapaljenje, ali da kod ljudi koji jedu dosta mesa najveći problem zapravo prave nitrati.
"Konzumiranje hrane sa mnogo masti u velikim količinama i suhomesnatih proizvoda može da utiče na osetljivost na insulin i da podstakne gojenje, kao i zapaljenje u crevima", upozorava ona.
Prelivi za salate
Prelivi za salatu loši su za zdravlje zbog toga što u sebi imaju šećere, što mnogi ne znaju.
Nutricionistkinja Džona Burdoa savetuje da umesto ovih, kupovnih preliva, koristite maslinovo ulje koje je bogato omega-3 masnim kiselinama i sprečava zapaljenje.
Čokoladice sa žitaricama
Svi misle da su ovakve čokoladice zdravi slatkiši, ali ono što mnogi ne znaju je da one u sebi najčešće sadrže obrađene ugljene hidrate, koji su loš izbor.
Savet nutricionistkinje Burdoa je da ih zamenite voćem i orašastim plodovima, što je maltene isto ono što se nalazi u ovim čokoladicama, samo bez dodatog šećera.
Mešavine začina
Različite mešavine začina veoma su popularne jer u samo nekoliko sekundi poboljšavaju ukus bilo kojem jelu, ali ono na šta stručnjaci upozoravaju je da često sadrže i veštačke boje, a sve je više studija koje pokazuju da ove boje povećavaju zapaljenje u telu.
(MONDO)
Partizan izgubio u Istanbulu, crno-beli na 2-5: Fenerbahče ostavio crno-bele bez šansi
Teodosić promašio pobedu u Pioniru: Zvezda imala "+14" pa ispustila šampiona Evrope
Završena akcija spašavanja u Novom Sadu - 14 poginulih, troje povređenih, obratio se i Vučić
Crvena zvezda oštećena? Isplivao snimak sporne situacije: Ovako je PAO poveo, a sudije previdele jedan detalj!
"Da se rekonstruisala nadstrešnica, ovo se ne bi desilo": Vesić najavio da će utvrditi ko je stavljao pečate i potpise