Kada ste na moru, sasvim sigurno vas je u vodi nekad dohvatila morska trava, a prva reakcija vam je verovatno bila da se sklonite kako vas ne bi dodirivala. Naravno da niko ne uživa da ga bilo šta dohvata dok pliva, ali iznenadiće vas da čujete ovu informaciju o morskoj travi.

Naime, reč je o biljci koja sadrži najviše različitih minerala!

Morska trava, kako je svi nazivamo, zapravo je naziv kojim se opisuju biljke i alge koje rastu u moru i okeanu.

"Morska trava je puna vitamina i minerala, a sadrži veoma malo kalorija", objašnjava nutricionistkinja Tori Armal. Preciznije, pola šolje morske trave sadrži samo 26 kalorija.

Na primer, morska trava je sjajan izvor joda, koji je veoma važan za zdravlje štitne žlezde. Pored toga, sadrži i vitamin C koji je važan za imuni sistem, kao i gvožđe, koje pomaže pomaže u prenosu kiseonika kroz telo, vitamin A, aminokiseline, dosta vitamina iz B grupe, kalijum, magnezijum... Interesantan podatak je i da je ovo jedina namirnica biljnog porekla koja sadrži vitamin B12.

Morska trava nije karakteristična za našu kuhinju, što je i sasvim logično, ali je veoma čest sastojak u jelima azijske kuhinje. Na primer, često se dodaje u suši, a u japanskim restoranima se čak može naručiti i salata od morske trave.

Kelp rezanca, koja se prave od morskih algi, kao i spirulina, plavo-zelena alga, pripadaju grupi biljaka koje nazivamo morskom travom i veoma su zdravi i niskokalorični.

Međutim, bez obzira na to što je morska trava namirnica koja sadrži najviše minerala, ne treba preterivati u konzumaciji.

Ljudi koji imaju problema sa bubrezima, štitnom žlezdom ili povišen krvni pritisak, ne bi trebalo da je konzumiraju pre konsultacije sa lekarom.

"Previše jošda može da izazove probleme sa štitnom žlezdom, visok sadržaj kalijuma može da bude problematičan za ljude koji imaju problema sa bubrezima, a visok sadržaj soli može da dovede do zadržavanja tečnosti", upozorila je nutricionistkinja Armal.

(MONDO)