Začini se u Srbiji prilično obilato koriste, a biber je jedan od redovnih sastojaka u našim jelima. Ne samo što jelima daje sjajan ukus, već ima i veoma pozitivan uticaj na zdravlje.
Pomaže apsorpciju nutrijenata
"Crni biber pomaže u boljoj apsorpciji nutrijenata, kao što su beta-karoten i gvožđe", kaže nutricionistkinja Britani Dan.
Posebno je dobro kombinovati ga sa kurkumom jer ova dva začina međusobno pomažu apsorpciju antioksidantnih i antizapaljenskih svojstava i jednog i drugog.
Snižava holesterol
Nutricionistkinja Lisa Moskovic kaže da su neke, doduše manje, studije pokazale da crni biber pomaže u snižavanju nivoa holesterola.
U studiji koja je sprovedena na pacovima se pokazalo da je ekstrakt crnog bibera u njihovoj ishrani snizio nivo lošeg holesterola.
Imaju efekat antioksidanta
"Crni biber nije samo začin, ima i svojstva antioksidanta, koja štite od štete koju nanose slobodni radikali i štiti od zapaljenja", kaže nutricionistkinja Moskovic.
Ona je pojasnila da su slobodni radikali molekuli koji mogu da oštete ćelije, a u našem organizmu se stvaraju kao odgovor na zagađenje, lošu ishranu, pušenje... Antioksidanti, međutim, neutrališu slobodne radikale i sprečavaju da oštete ćelije.
(MONDO)
"Neka me streljaju, okrenuću se ka zidu, ni 'a' neću reći": Blažić opet šokirao na suđenju - Znam šta me čeka u zatvoru
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!