Najnovija studija otkrila je da sve više mladih i zdravih osoba oboleva od raka, a stopa je postala zabrinjavajuća. Istraživači iz "Brigham and Women's Hospital" tvde da se ljudima koji su mlađi od 50 godina, dijagnostikuje rak dojke, debelog creva, bubrega, jetre i ostale vrste.

"Prema našim podacima, postoji nešto što se zove učinak kohorte rođenja. Ovaj učinak pokazuje da svaka sledeća skupina ljudi rođenih kasnije, ima veći rizik od razvoja raka kasnije u životu, verovatno zbog rizika kojima su bili izloženi u mladosti", rekao je dr. Shuji Ogino, profesor patologijež i dodao:

"Otkrili smo da se ovaj rizik povećava sa svakom generacijom. Na primer, ljudi rođeni u šezdesetima iskusili su veći rizik od raka pre nego što napune 50 nego ljudi rođeni u pedesetima. Predviđamo da će taj nivo rizika nastaviti da se povećava u sledećim generacijama", objasnio je.

Zbog čega se ljudima toliko dijagnostikuje rak?

Posmatrajući učestalost 14 vrsta raka, Ogino, zajedno sa vodećim autorom studije dr. Tomotakom Ugaijem i ostatkom tima, otkrio je rastući trend prisutnosti i dijagnoze raka pre 50. godine. Postoji nekoliko dobro poznatih rizika u svetu, kao što su visoka izloženost UV zračenju i pušenje cigareta.

Novonastala istraživanja ukazuju da je najveći problem u ishrani, brzoj hrani koju obožavamo da jedemo i načinu života. Naučnici su sugerisali da bi "zapadni stil života" mogao da doprinese razvoju raka. To podrazumeva prejedanje, pušenje, konzumaciju alkohola i visoko prerađene hrane, nedostatak sna.

"Među 14 vrsta raka u porastu koje smo proučavali, osam je bilo povezano sa probavnim sustavom. Hrana koju jedemo hrani mikroorganizme u našim crevima. Ishrana direktno utiče na sastav mikrobioma i na kraju te promene mogu da utiču na rizik od bolesti i različite ishode", istakao je profesor.

(MONDO)