Opšte je poznato da su redovan odlazak u toalet i vršenje velike nužde znak da vam metabolizam i creva rade kako treba. Međutim, najnovije istraživanje je dokazalo potpuno suprotno.

Kineski naučnici su otkrili da često pražnjenje creva može da bude znak da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Pa tako, oni koji više od jedanput dnevno vrše veliku nuždu potencijalno su u većem riziku da dobiju infarkt, da razviju dijabetes tipa dva, kao i oboljenja srca i bubrega.

Međutim, neredovan odlazak u toalet takođe može da ukaže na zdravstvene probleme. Naučnici su došli do otkrića da svi oni koji vrše veliku nuždu manje od tri puta nedeljno u riziku su da potencijalno dobiju moždani udar, oboljenja bubrega i srca.

Na kraju je istraživanje sa Univerziteta u Pekingu pokazalo da je najzdravije da jednaput dnevno praznite creva. Ipak, ovaj proces umnogome zavisi od osobe do osobe, kao i od prirode metabolizma. Dok jedni odlaze u toalet više puta u toku dana, drugi to rade mnogo ređe, na svaka tri ili četiri dana. Zato ukoliko primetite ogromna odstupanja u vršenju velike nužde, kao i sumnje da nešto nije u redu sa stolicom, potrebno je da se odmah obratite svom lekaru.

(MONDO)