Sezonska depresija ili simptom sezonskog afektivnog poremećaja je oblik depresije koji je povezan sa promenama godišnjih doba. Obično se pojavljuje u istom periodu svake godine, najčešće od septembra do početka proleća ili leta. Procenjuje se da više od 40 odsto odrasle populacije ispoljava ovaj simptom, a izaziva vrlo neprijatne emocije.

Mnogi se pitaju na koji način mogu da otklone negativne osećaje kada nastupe prve kiše, a jedno od rešenja krije se u ishrani. Naše navike imaju veliki uticaj, a prema rečima doktora Trevora Kejtsa, bundeva je idealna hrana. Ona treba da bude sastavni deo jesenje ishrane svakoga od nas! Lako su dostupne i izuzetno zdrave.

"I semenke bundeve su odlične za konzumiranje u jesen, jer su bogate beta karotenom i dobar su izvor cinka. Tikve takođe promovišu zdravu kožu zbog visokog sadržaja antioksidanata", ističe doktor. Jesenja hrana bogata hranljivim materijama za jačanje imuniteta, kao što su cink, vitamin C, vitamin A i vitamini B, uključuju lisnato povrće (kao što su zelje i kelj), paprike i brokoli, karfiol, kupus i šargarepa.

Da bismo zaštitili naše telo od bakterija, virusa i drugih invazivnih klica koje mogu da uđu u naše telo, možemo da pokušamo da preuzmemo kontrolu nad ishranom kako bismo organizmu dali hranu bogatu hranljivim materijama.

Smanjena fizička aktivnost, poremećen san, nepravilna ishrana i stres vrlo su bitni uzročnici sezonskog afektivnog poremećaja. Neki od glavnih simptoma su: umor, slabost, osećaj težine u nogama ili rukama, tuga, razdražljivost, preosetljivost, bes, povećana potreba za snom ili nesanica, povećanje ili smanjenje apetita.

Pravilna ishrana, san i fizička aktivnost su glavni pokretači da se ovaj problem reši.

(MONDO)