Rak debelog creva je treći vodeći uzrok obolevanja, iza raka pluća i raka dojke. Treći je najčešći karcinom kod muškaraca i drugi vodeći maligni tumor kod žena. Ovaj karcinom je vodeći uzrok umiranja oba pola u Srbiji. Prema poslednjim zvaničnim podacima, oko 4.500 ljudi godišnje oboli, a 2.100 umre od raka debelog creva.

Rizik od bolesti zavisi od genetskih faktora, načina života i životne sredine, ali stručnjaci kažu da jedna stvar ima najveći uticaj na vaše zdravlje: ishrana. Prema rezultatima najnovije studije, loša ishrana je odgovorna za više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi faktor rizika na globalnom nivou. Vodeći je uzrok gojaznosti, a stručnjaci upozoravaju na jednu vrstu hrane.

Za nju ističu da je povezana sa 29 odsto većim rizikom od raka debelog creva. Muškarci koji često jedu ultra prerađenu hranu, imaju 29 odsto povećan rizik za razvoj ove bolesti, u poređenju sa muškarcima koji ređe jedu ovu vrstu hrane. Da bi utvrdili kako ishrana utiče na rizik od raka debelog creva, grupa naučnika sa Univerziteta Harvard i Tafts, pregledali su odgovore 200.000 pojedinaca.

Podaci su prikupljani svake četiri godine tokom 25 godina, dajući uvid u dugoročne navike u ishrani ispitanika. Stručnjaci kažu da može postojati nekoliko razloga zbog kojih je visoko prerađena hrana povezana sa rakom. Oni posebno upozoravaju na prisustvo aditiva.

"Ovi proizvodi uključuju prerađeno meso kao što su kobasice, slanina, salame. Prerađeno meso, od kog većina spada u kategoriju ultra prerađene hrane, snažan je faktor rizika za pojavu raka debelog creva. Ultra prerađena hrana je takođe bogata dodacima šećera i vlaknima, što doprinosi debljanju i gojaznosti, a gojaznost je utvrđeni faktor rizika za pojavu rak", objasnili su.

(MONDO)