Redovan i kvalitetan san je veoma važan za brojne funkcije u organizmu. Takođe, pored sna, važan je i način na koji spavate. Bilo da je to na leđima, boku ili stomaku, položaj spavanja može da utiče na zdravlje vašeg mozga.

Neurohirurg Tara Svort otkrila je jedan poseban način spavanja koji je najbolji od svih ostalih. Prema njenom mišljenju stvari za dobar san čine i redovno spavanje i ustajanje, kupka od magnezijuma i aromaterapija. Svortova takođe ukazuje i na jednostavan trik za zdravlje mozga, a to je upravo spavanje na boku.

"Spavanje na boku je korisno za čišćenje mozga od toksina tokom noći", rekla je ona. Jedno istraživanje iz 2020. godine otkrilo je da je za mozak najdelotvornije spavanje na desnom boku.

"Zanimljivo je da je spavanje na boku najpopularniji položaj kod ljudi, ali i većine životinja. Čini se da smo se tome prilagodili kako bismo najbolje očistili mozak od nervnih otpada koji se nakupio dok smo budni", rekla je danska doktorka Majken Nedergard. Spavanje na boku takođe pomaže u sprečavanju hrkanja za razliku od spavanjem na leđima, a takođe je udobnije za leđa i ramena.

(MONDO)