Pevač i glumac Nik Džonas (30) boluje od dijabetesa od 13. godine, a kako bi podigao svest o ovoj bolesti koja je sve više zastupljenija u svetu, on je nedavno na svom Instragam profilu podelio koristan video.

Pevaču i glumcu je dijagnostikovan dijabetes tipa 1 kada je imao samo 13. godina, što uopšte nije neobično s obzirom da se ovaj tip najčešće javlja kod mlađih osoba, pogotovo u pubertetu. Tačan uzrok dijabetesa tipa 1 nije poznat. Obično, sopstveni imuni sistem tela, koji se inače bori protiv štetnih bakterija i virusa, uništava ćelije pankreasa koje proizvode insulin. On je zapravo autoimuno stanje, što znači da naš imunološki sistem greškom napada naše telo. Drugi mogući uzroci uključuju genetiku, izloženost virusima i drugim faktorima životne sredine. 

Pevač Nik Džonas otkrio je simptome dijabetesa tipa 1
Instagram 

U video koji je ovaj mladi glumac i pevač podelio naveo je četiri znaka ove rasprostranjene bolesti, a koja je peti vodeći uzrok umiranja u Srbiji. Ti znaci bili su: gubitak težine, preterana žeđ, učestalo mokrenje i razdražljivost.

"Kad sam dobio dijagnozu, sedeo sam u bolnici prestravljen. Bilo bi lepo da sam imao nekoga ko bi mi pokazao da se sa time može živeti i da možeš da slediš svoje snove", izjavio je on jednom prilikom, a najveću pdoršku mu danas pružaju supruga i nekadašnja misica Prijanka Čopra (40), kao i rođena braća.

Pogledajte video u kojem glumac objašnjava simptome dijabetesa:

Prvi znakovi dijabetesa Instagram/nickjonas

 (MONDO)