Ako neko u vašoj porodici ima dijabetes, možda strahujete da ova bolest preti i vama. Iako postoji nasledni faktor, stručnjaci kažu da su naše odluke vezane za ishranu, kretanje i zdravlje presudnije za nastanak šećerne bolesti, ili njeno sprečavanje.

Pratite ove navike ako neko u vašoj porodici ima dijabetes i smanjite svoj rizik od bolesti!

"Ne možemo da promenimo gene, ali možemo njihove manifestacije i funkcije. Na mnoge bolesti utiče kolektivno iskustvo naših života, od dijete, toksina i mikroba iz okoline, stresa, društvenog života, misli i verovanja. Sve su to faktori koji utiču na 'paljenje i gašenje' naših gena", rekao je doktor opšte prakse Mark Hajman.

On je objasnio najvažnije navike koje bi trebalo da usvojite kako biste sprečili pojavu dijabetesa.

 1. Pazite šta jedete

  "Ako unosite gomilu praznih kalorija, telo postaje otporno na dejstvo insulina i potrebno mu je više kako bi se šećer u krvi držao na stabilnom nivou. Visok insulin je prvi znak problema, on dalje vodi u apetit koji je van kontrole i gojenje. Ako imate porodičnu istoriju gojaznosti i dijabetesa, trebalo bi da povedete računa šta jedete", rekao je dr Hajman.

 2. Budite fizički aktivni

  Ne morate da dižete ko zna koliko kilograma iz benča u teretani, ali je važno da se krećete. Fizička aktivnost je važna za držanje šećera u krvi pod kontrolom, jer vežbanje smanjuje nivo glukoze. Mišići je troše, i nema je toliko u krvi. Ako imate insulinsku rezistenciju, vežbanje će insulin zapravo učiniti efikasnijim.

 3. Održavajte zdravu telesnu masu

  Telu je sve teže da se izbori sa šećerom, što više sala imamo oko struka. Upravo je prekomerna težina jedan od faktora koji utiču na šećer u krvi, i to je začarani krug iz kojeg je teško, ali ne i nemoguće, izaći. Povišen indeks telesne mase (BMI) i obim struka signali su koji se javljaju u organizmu godinama pre nego što se pojavi i dijabetes. Sprečite ih na vreme.

 4. Spavajte kvalitetno

  Dug i miran san pozitivno deluje na način na koji telo koristi insulin, i smanjuje dizik od dijabetesa. Pročitajte još saveta lekara protiv nesanice.

 5. Merite šećer u krvi

  Merenje šećera u krvi je način da aktivno učestvujete u svom zdravlju. Smanjićete simptome visokog, ali i niskog šećera, i sprečićete komplikacije. Vrednosti šećera u krvi su retko, pre pojave dijabetesa, "dobre ili loše" - one su brojevi koje morate imati u glavi kako biste mogli da pratite skokove i padove i time situaciju držite pod kontrolom.

(MONDO)