Jedna od neželjenih posledica neadekvatne ishrane, smanjene fizičke aktivnosti i stresa jeste insulinska rezistencija, stanje koje često nazivaju i "predvorjem dijabetesa". Kako je prevazišao gojaznost i ovaj metabolički poremećaj, za "RTS ordinaciju" govorio je Milan Popović, novinar i voditelj RTS-a.
Insulinska rezistencija može da se javi i kod osoba sa normalnim šećerom u krvi, a česti simptomi ovog zdravstvenog stanja su gojaznost, aritmije, povišen krvni pritisak i druga ozbiljna stanja. Pre nekoliko godina Milan je imao skoro 100 kilograma.
"Kada sam imao devedeset sedam kilograma, tada mi niko nije prilazio da mi kaže da sam bolestan, da mi nešto fali, da donese vagu. Ali otkako sam se vratio na svoju kilažu, a to je sedamdeset sedam kilograma, sad me svi pitaju da li je sa mnom sve u redu, u smislu da li sam bolestan", rekao je Popović.
Kako su počeli problemi sa viškom kilograma?
"Moje mišljenje je da je sve krenulo kada sam ostavio pušenje. Bio sam fanatični pušač, to je otprilike oko dve i po pakle dnevno. I onda sam odlučio da stanem sa tim. Tad nije bilo RTS ordinacije da gledam i naučim šta se radi kada je čovek gladan, jeo sam sve šta sam dohvatio. Poremetio sam metabolizam uz nespavanje i stres oko posla, a onda je to dovelo do hiljade zapaljenskih procesa.
"Tad nisam znao da prepoznam zašto se hvatam za vodu više nego drugi, nisam znao da prepoznam da mi lupa srce, da mi se suše usta. Sve dok simptomi nisu postali zbunjujući, možda upozoravajući i na kraju alarmantni", istakao je voditelj.
Zbunjujući i upozoravajući simptomi!
"Za mene je to bila glad na svakih sat do sat i po vremena. Posle toga je počelo da se dešava nešto, a ja bih to opisao da se organizam u jednom trenutku ponaša kao "konj u galopu.", kaže Popović i dodaje da se tada prvi put suočio i sa povišenim krvnim pritiskom što je za njega bilo iznenađujuće.
"Na svakom sistematskom pregledu, svaki kardiolog mi je rekao da je moj kardiovaskularni sistem moja najjača karika, da nemam nikakve srčane mane i da imam odličan rad srca", objašnjava Milan.
Voditelj ističe da se u nekim situacijama zbog hipertenzije osećao kako mu se sužava prostor, kasnije je shvatio da se radi o visokom krvnom pritisku. Kako kaže pritisak koji je tada imao bio je oko 155/90 milimetara živinog stuba, što se za njegovih tadašnjih trideset šet godina i zdrav kardiovaskularni sistem nije uklapalo. Pored povišenog pritiska, koji je obično dolazio na kraju dana, Milan je osećao malaksalost i promene raspoloženja.
Potreba za pivom jedan od prvih pokazatelja
Voditelj navodi da je počeo da konzumira pivo, piće koje nikada nije voleo. Tada je, uz pomoć supruge, shvatio da njegov organizam traži šećer, a ne alhohol.
"Kada pijete alhohol, nemojte to da krijete od žene. Ja da sam krio od žene nikada ne bismo shvatili da imam insulinsku rezistenciju", našalio se voditelj i dodao:
"Kada se moje stanje stabilizovalo više nisam imao želju da pijem pivo".
Pivo ima visok glikemijski indeks, podiže insulin i šećer.
Promena jelovnika i životnog stila
Voditelj kaže da je prvi korak bio obraćanje lekaru, zatim je usledila terapija za insulinsku rezistenciju, kao i savet da promeni ishranu i uvede fizičku aktivnost. Kako navodi, sama terapija, bez promene ishrane i životnog stila, neće dati rezulatate.
Birajući što zdravije namirnice za svoje telo iz svog dnevnog jelovnika uklonio je gazirane i ceđene sokove, ali je i smanjio unos hleba.
"Jedna od prvih navika koje sam menjao bila je da hleb izbacim. Jedini način da izbacim hleb bio je da "tu rupu" popunim sa nečim drugim. Onda su salate stupile na snagu", kaže voditelj i dodaje da je nakon određenog vremena počeo intezivnije da oseća mirise i ukuse.
"Tek kada sam izbacio hleb shvatio sam koliko može da bude ukusno neko meso sa salatom", objašnjava Popović.
Na terenu van Beograda je ipak moguće sprovesti plan ishrane u delo. Milan kaže da mu ishrana tokom putovanja nije zahtevna imajući u vidu raznovrsnost tradicionalne srpske kuhinje.
"Boranija na seljački način je odlična, takođe i pasulj u svim oblicima. Pečenja ima na pretek. Jedna od navika koje sam stekao i dalje poštujem je da ne mešam proteine sa proteinima. Jaja jedem sa salatom, uz sir jedem druge mlečne proizvode. Meso jedem sa salatom i ne mešam sa kajmakom i hlebom. Slatko jedem dva sata posle obroka", napominje Milan.
Osvrnuo se i na to koliko je teško bilo poštovati novi način israne, ali i koliko je pomogla terapija lekovima.
"Da nisam imao lek i da nisam imao savet da se krećem, nema šanse da bih mogao da izdržim te napade gladi. Ja sam ubeđen da ne radim terenski posao (Zadnja kuća Srbija) koji je fizički naporan, mi bismo danas pričali sa mnom kao sa sagovornikom koji ima dijabetes tipa 2", iskreno kaže Popović i dodaje da više nema terapiju za ovaj metabolički poremećaj, kao i da je njegov insulin u granicama normale.
(MONDO/RTS)
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!