Konzumiranje previše soli povezano je sa visokim krvnim pritiskom, srčanim oboljenjima i moždanim udarom, što je navelo Upravu za hranu i lekove SAD. I dok prosečan amarikanac obično konzumira 3,4 grama dnevno, ni mi ne kaskamo previše. Volimo da posolimo svaku hranu, od salata do pečenja i supa.

Inače, preporučena dnevna količina soli u ishrani je između 1,5 i 2,3 grama, što otprilike predstavlja jednu ravnu kašičicu. S druge strane, kao i u svemu potreban je balans, ni premalo soli nije dobro po zdravlje. Istraživači na Medicinskom fakultetu Univerziteta Krejton u Omahi, Nebraska, otkrili su da premalo natrijuma u ​​ishrani može da dovede pacijente sa srčanom insuficijencijom u veći rizik.

"Naši nalazi su pokazali da je ograničavanje natrijuma u ​​ishrani na manje od uobičajene preporuke bilo kontraproduktivno u lečenju srčane insuficijencije", rekla je dr Anirud Paličerla, autor studije.

Ukupno, skoro 3.500 pacijenata sa srčanom insuficijencijom je bilo uključeno u studiju, koja je predstavljena na Svetskom kongresu kardiologije. Naučnici su utvrdili da su pacijenti čiji je unos natrijuma pao ispod 2,5 grama dnevno imali 80% veću šansu da umru od onih koji su konzumirali više, što je navelo istraživače da veruju da prekomerno ograničavanje nema koristi za ove pacijente.

Međutim, stručnjaci se i dalje drže racionalnog unosa soli. Upravo, ova studija pokazuje da bi fokus trebalo da bude na uspostavljanju bezbednog nivoa potrošnje natrijuma umesto na preteranom ograničavanju natrijuma.

(MONDO)