Konzumiranje previše soli povezano je sa visokim krvnim pritiskom, srčanim oboljenjima i moždanim udarom, što je navelo Upravu za hranu i lekove SAD. I dok prosečan amarikanac obično konzumira 3,4 grama dnevno, ni mi ne kaskamo previše. Volimo da posolimo svaku hranu, od salata do pečenja i supa.
Inače, preporučena dnevna količina soli u ishrani je između 1,5 i 2,3 grama, što otprilike predstavlja jednu ravnu kašičicu. S druge strane, kao i u svemu potreban je balans, ni premalo soli nije dobro po zdravlje. Istraživači na Medicinskom fakultetu Univerziteta Krejton u Omahi, Nebraska, otkrili su da premalo natrijuma u ishrani može da dovede pacijente sa srčanom insuficijencijom u veći rizik.
"Naši nalazi su pokazali da je ograničavanje natrijuma u ishrani na manje od uobičajene preporuke bilo kontraproduktivno u lečenju srčane insuficijencije", rekla je dr Anirud Paličerla, autor studije.
Ukupno, skoro 3.500 pacijenata sa srčanom insuficijencijom je bilo uključeno u studiju, koja je predstavljena na Svetskom kongresu kardiologije. Naučnici su utvrdili da su pacijenti čiji je unos natrijuma pao ispod 2,5 grama dnevno imali 80% veću šansu da umru od onih koji su konzumirali više, što je navelo istraživače da veruju da prekomerno ograničavanje nema koristi za ove pacijente.
Međutim, stručnjaci se i dalje drže racionalnog unosa soli. Upravo, ova studija pokazuje da bi fokus trebalo da bude na uspostavljanju bezbednog nivoa potrošnje natrijuma umesto na preteranom ograničavanju natrijuma.
(MONDO)
Ostoja Mijailović se oglasio o krizi u Partizanu: Ostaje nam da verujemo treneru i igračima
Mesec dana Partizanovih poraza: Evroligaška sezona već izmiče iz ruku crno-belima
Zamenio Srbiju Bosnom i Hercegovinom, pa doživeo debakl 7:0! Košmarni debi Baždara za novu reprezentaciju
FS "Kosova" se oglasio saopštenjem zbog skandiranja Srbiji: UEFA mora da reaguje zbog rasizma!
Rajaković u poslednjoj sekundi produžetka izgubio od šampiona: Držao Boston u nokdaunu, pa ostao na dnu NBA lige!