Jaja su omiljena namirnica mnogih, a neretko usled nepravilnog skladištenja mogu brže da se pokvare što je jedna od posledica trovanja.

Zbog toga je važno da ih na pravilan način čuvate. Jaja bi trebalo da budu konstantno na temperaturi ispod 20 stepeni Celzijusa. Mogu i u hladnoj i mračnoj ostavi, ali ukoliko je nemate, najbolje je da jaja skladištite u frižideru u originalnoj kutiji kako biste sprečili da mirisi druge hrane prodru kroz ljusku koja je i te kako propustljiva.

Ono što stručnjaci ne savetuju jeste da jaja ne držite u vratima frižidera, jer je upravo tu temperatura više promenljiva zbog čestog otvaranja vrata. Takođe, savet je da izvadite jaja iz frižidera pola sata pre kuvanja kako ljuska ne bi popucala pri kuvanju.

Jaja su bogata proteinima, a njihov unos povećava oslobađanje hormona sitosti, te na taj način smanjuje apetit. Prema mišljenju mnogih stručnjaka jedno do tri jaja nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za neverovatnih 60 odsto.

(MONDO)