Jedna od ključnih stavki zdravog i dugog života jeste raznovrsna, zdrava i izbalansirana ishrana, bogata svim potrebnim sastojcima, mineralima i vitaminima. To znači da bi na vašem tanjiru trebalo da bude puno svežeg voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica i nemasnog mesa, ribe i mlečnih proizvoda. Međutim, šta se dešava sa zdravljem ako se počastite brzom hranom, samo jednom nedeljno?

Stručnjaci kažu da nisu važni samo sastojci u hrani, već i način na koji su pripremljene. Jako obrađena jela koja se nalaze u restoranima brze hrane poznata su po tome što sadrže višak natrijuma, šećera, zasićenih masti i aditiva, a svi oni mogu s vremenom naštetiti vašem zdravlju.

Zapravo, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) primećuje da je preterana konzumacija brze hrane povezana sa gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, dijabetesom tipa 2, bolestima srca i drugim ozbiljnim zdravstvenim rizicima. Uprkos tome, jedan od tri Amerikanca jede brzu hranu svaki dan, prema istraživanju koje su sproveli zdravstveni autoriteti.

Svakako unos brze hrane u organizam jednom nedeljno nosi manje rizika, ali to ne znači da nema posledica po organizam i zdravlje.

(MONDO)