Preterano izlaganje suncu, neće vam učiniti kožu lepšom i preplanulom, već samo može da vam napravi dodatni problem - opekotine. Sve što posle toga ostaje, jeste crvenilo, svrab i peckanje kože. Ako ne želite da budete "crveni kao rak", izbegavajte preterano sunčanje u periodu od 11 do 16 časova, jer su tada UV zraci najjači, a ako je već kasno i koža vam je nastradala, ovo su saveti dermatologa.

Naime, dermatolozi sugerišu da aloe vera i kokosovo ulje mogu da pomocgnu u ublažavanju opekotina i smanjenju ožiljaka uzrokovanih od previše izlaganja suncu, piše "Well and Good". Međutim, dermatološkinja Gita Jadav, osnivačica FACET Dermatologije, kaže da je važno i kada primenjujemo kokosovo ulje.

"Ako ga nanesete prebrzo nakon opekotine, mogli biste da pogoršate bolnu, natečenu, sprženu kožu zadržavanjem topline. Stoga preporučujem prvo upotrebu aloe vere, a potom kokosovog ulja", objašnjava ona.

To znači da ako imate bilo kakvih zabrinutosti u vezi sa kožom opečenom od sunca, odložite nanošenje kokosovog ulja i držite se rashlađivanja aloe vere ili kreme za sunčanje.

"Aloe vera omogućava koži da diše i najbolje se koristi u početku za opekotine od sunca. Kokosovo ulje je bolje koristiti u kasnijim fazama oporavka od opekotina, kada se koža ljušti", savetuje Jadav.

BONUS VIDEO:

Sofija Milošević uživa za sve pare Instagram

(MONDO)