Indeks UV zračenja trenutno je u Srbiji u crvenoj zoni, vrlo visok (između 9 i 10), upozoravaju stručnjaci. Postavlja se pitanje kako onda adekvatno da se zaštitimo i kako se saniraju opekotine od sunčanja?

Dermotolog dr Nevenka Dokmanović, gostrujući na K1 TV otkrila je da indeks UV zračenja služi tome da sami procenimo da li da izlazimo napolje i kako da se zaštitimo od sunca.

"Kada je crveni meteoalarm osobe sa osetljivom kožom će na suncu da dobiju opekotine za manje od 10 minuta, pogotovo ako nije zaštićena. Ako je ljubičast meoalarm, onda za manje od pet minuta", objasnila je dr Dokmanović i dodala da UV zračenje ne mora da bude povezan sa temperaturom. Pa tako, na planinama može da bude znatno viši nego u gradovima ili na moru, iako je temperatura niža.

UV-zračenje.jpg
RHMZ Srbije/Printscreen 

"Kada je crveni meteoalarm onda se preporučuje da budete u zatvorenom prostoru između 10 i 16 časova, da nanosite zaštitne kreme i nosite dugu odeću i šešite. Mi stalno naglašavamo da je krema sa SPF-om samo dodatna zaštita. Osnova zaštita je neizlaganje suncu i zaštitna odeća", dodaje dermatolog.

Da li osobe sa različitim tenom su drugačije otporne na UV zračenje?

Tip kože, tačnije njena osetljivost određuje se "Fic-Patrikovom" skalom i klasifikuje se u šest grupa. Pa tako, neko ima svetliju i osetljiviju kožu i lako izgori, dok drugi lako crne i dobiju onu poznatu "bakarnu" boju.

"U Srbiji su tip kože drugi i treći, svetliji tip. Ali naravno, ne znači ako ste tamniji da ste i otporniji na štetne posledice preteranog izlaganja suncu", objasnila je dr Dokmanović.

Kako se nanosi SPF faktor?

Doktorka je savetovala da svakodnevno nanosimo kremu sa SPF faktorom i dodajemo je našoj rutini nege tela i lica. I obavezno se nanosi poslednja u rutini, poželjno sa SPF 50 faktorom i to nakon svih umivalica, seruma i krema. Nakon svega toga sledi šminka. Najpraktičnija je upravo ona koja je poslednje vreme psotala popularna, a to je zaštitino sredstvo u vidu spreja.

(MONDO)