Od hipertenzije, povišenog krvnog pritiska boluje svaki drugi Srbin. Promena nezdravih navika i uvođenje uravnotežene i zdrave ishrane prvi je korak ka normalizaciji simptoma hipertenzije. Osim lekova koje bi doktor trebalo da prepiše, postoje i prirodni načini kako da snizite povišeni krvni pritisak.

Jedan od njih jeste konzumiranje čajava i to ne bilo kojih! Istraživanje iz 2019. godine otkrilo je da aktivni sastojci u čaju mogu da opuste krvne sudove, poboljšaju funkcionisanje arterija, smanje upalu i pomognu u regulisanju određenih procesa u telu koji utiču na krvni pritisak.

Evo nekoliko čajeva koji mogu da vam pomognu u tome, prenosi Healthline:

Kamilica

Čaj od sušenih cvetova kamilice utiče povoljno na organizam, opušta ga i ima protivupalna dejstva, takođe deluje i kao antioksidans. Šolja čaja od kamilice pred spavanje će vas opustiti i pomoći vam da lakše utonete u san.

Zeleni čaj

Zeleni čaj, veoma popularan u svetu. Ne samo da je odličan za spuštanje hipertenzije, on pomaže i u jačanju imunološkog sistema, regulisanju krvnog pritiska i šećera, čisti telo od toksina, a preventivno deluje i kod gojaznosti. Studija rađena u Kini ove 2023. godine otkrila je da je konzumacija zelenog čaja, generalno, bez obzira na to koliko se konzumira i koliko dugo, povezana sa smanjenjem sistolnog krvnog pritiska.

Hibiskus

Čaj od hibiskusa sadrži komponente koje pomažu kod jačanja sitnih krvnih sudova, smanjuje nivo lošeg holesterola, deluje antibakterijski i blagotvorno na funkcionisanje jetre i pankreasa. Studija iz 2019. godine sugeriše da je redovno pijenje čaja od hibiskusa povezano sa skromnim, ali značajnim efektima na snižavanje krvnog pritiska, što ga čini popularnim izborom kao prirodni lek za hipertenziju. Svakako ne treba preterivati, te su dve šolje ovog čaja dnevno sasvim dovoljna mera.

BONUS VIDEO:

17 MILIONA LJUDI GODIŠNJE UMRE OD SRCA: Evo šta skraćuje životni vek svih srčanih bolesnika (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

 (MONDO)