Nema ko ne voli praznike. Bogata trpeza, okupljanja, vesela i porodična ili prijateljska atmosfera samo su neki od simbola novogodišnjih i božićnih praznika. Međutim, najviše muke, pogotovo hroničnim bolesnicima, zna da zada hrana. I psiholog Ketrin Hol nedavno je otkrila da popularna praznična hrana često uzrokuje nemiran san.

S toga je preporučila redovno izbegavanje preterano slane, kisele ili začinjene hrane, naročito uveče. O čemu je reč? Slana hrana mogla bi da izazove probleme sa spavanjem jer obroci s visokim sadržajem natrijuma dovode do zadržavanja tečnosti i povećanja krvnog pritiska, što otežava telu da se opusti i smiri nakon jela.

"Dimljena šunka puna je soli, stoga je izbegavajte uveče ako želite dobro da spavate", rekla je Hol za Dejli Mejl. 

Stručnjakinja takođe tvrdi da tiramin, aminokiselina koja stimuliše prirodnu aktivnost mozga, noću treba da izbegavate po svaku cenu. Namirnice bogate ovom aminokiselinom uključuju paradajz, patlidžane, soja umak, crno vino i različite vrste sira. Sve su to popularna praznična jela. Uživanje u previše vina i sira može da podgine nivo teskobe pre spavanja. I previše začinjena hrana je problem...

Ketrin Hol otkrila je da kapsaicin, hemikalija u začinjenoj hrani, uzrokuje gorušicu, probavne smetnje i nagli porast telesne temperature. Trudite se u svemu da budete umereni, pa i u hrani. Jedite više manjih, ali čestih obroka i ne forsirajte organizam masnom hranom. Takođe, ne zaboravite na redovnu fizičku aktivnost.

BONUS VIDEO:

kurir televizija OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

 (MONDO/T.B.)