Prema Udruženju za hipertenziju Srbije, danas svaka druga osoba ima povišen pritisak u našoj zemlji. Propisanu terapiju ne uzimaju svi, a povišen krvni pritisak dugo može da bude neprepoznat. Otkriva se merenjem i nalazom povišenih vrednosti, ali to ponekad može da se desi usled komplikacija hipertenzije poput infarkta, moždanog udara, poremećaja ritma, promena na perifernim krvnim sudovima itd...

Zato je od ključne važnosti držati ga pod kontrolom. Doktor Erik Berg podelio je na svom Jutjub kanalu jednostavan trik za snižavanje visokog krvnog pritiska. Njegov savet ne podrazumeva ishranu i fizičku aktivnost. "To je vrlo, vrlo jeftin trik. Zapravo, ne košta ništa", rekao je dr Berg i otkrio da sve što treba da radite, jeste da dišete. Preporuka je da disanje bude sporo - šest udisaja u minuti.

"Ova metoda značajno smanjuje krvni pritisak, posebno kod osoba sa srčanim zatajenjem. Ujedno je i najbolja stvar za smiriti živce", pojasnio je doktor, ističući da ljudi sa hipertenzijom, posebno ako imaju dijabetes ili prekomernu telesnu težinu, dišu prilično ubrzano. "Pokušajte svaki dan da nađete vremena za praktikovanje ove metode. Nemojte se naprezati jer ćete tako aktivirati simpatički nervni sistem", objasnio je doktor i dodao:

"Samo radite polagani udah na nos od pet sekundi, a zatim izdisaj na usta od pet sekundi. Tako ćete dobiti šest ciklusa udisaja i izdisaja koji će početi da utiče na vaš autonomni nervni sistem, sniziti vaš pritisak, smanjiti puls, umiriti vas", zaključio je. Detaljnije pogledajte u videu koji je objavio:

BONUS VIDEO:

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna! kurir televizija

(MONDO/T.V.)