Krvni pritisak koji ostaje povišen predugo može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega, gubitka vida i se*sualne disfunkcije. Optimalan krvni pritisak iznosi 120/80 mm Hg, a svi oni koji žele da održe ovaj nivo doktori savetuju da naprave određene promene u načinu života, uključujući unošenje manje soli.

Ako već uzimate lekove za krvni pritisak, postavlja se pitanje da li je dodatno korisno i smanjivanje soli kroz ishranu?

Prema novoj studiji "JAMA" odgovor na ovo pitanje je "da". Autori studije kažu da smanjenje unosa soli za jednu kašičicu svakog dana može dodatno da smanji vaš krvni pritisak. Inače, Ejveri Zenker, dijetetičar, dodao je da kašičica soli sadrži oko 2.300 miligrama natrijuma.

Dr Bredli Server, interventni kardiolog rekao je da opštoj populaciji preporučuje unos natrijuma ispod 2.300 mg dnevno, prenosi Heathline.

"Za one sa visokim krvnim pritiskom ili srčanim oboljenjima, preporučujemo manje od 1.500 mg dnevno", dodao je on. Prema dr Serveru, dijeta sa malo natrijuma je uvek prvi korak u smanjenju visokog krvnog pritiska. Dakle, znate šta vam je činiti...

BONUS VIDEO:

OVE NAMIRNICE SA SLAVSKE TRPEZE SU NAJVEĆA PRETNJA PO ZDRAVLJE! Stručnjak za ishranu: Kancerogene su, povećavaju šečer i pritisak! Kurir teleivizija

 (MONDO)