U sezoni virusa, gripa i korone, mnogi simptomi se mešaju. Dok se jedni žale na visoku temperaturu, grlobolju i curenje nosa, ima i onih koje dugo muči kašalj, bez prisustva ostalih simptoma. Deca i odrasli se redovno susreću sa tim, ne smatrajući to znakom bolesti i samim tim ne odlaze kod lekara. Šta znači kašalj koji nije praćen temperaturom i drugim tegobama?

Svaki kašalj je posledica određenih poremećaja u telu. Po prirodi predstavlja neku vrstu zaštitnog mehanizma. Kada nadražujuće materije ili strana tela (uključujući i mikroskopska) uđu u respiratorni sistem, receptori počinju da reaguju, mišići se skupljaju, a mi kašljemo. Na ovaj način telo pokušava da se očisti, a ako to uspe samostalno, nema potrebe za dodatnim tretmanom.

Zbog kašlja koji se retko javlja, nema potrebe za brigom, ističu lekari. Možda se u prostoriji nakupilo mnogo prašine, ali kada kašalj traje više od sedam dana, čak i ako nema temperature ili drugih znakova bolesti, to je jeste znak bolesti. U ovom slučaju, ne bi trebalo da odlažete odlazak kod lekara.

Kada postoji kašalj bez temperature, najčešće se govori o sledećim razlozima:

  • razvoj virusnih i bakterijskih infekcija u početnoj fazi, kada temperatura još nije visoka
  • alergijska reakcija na različite nadražujuće materije koje telo smatra patogenim i stranim
  • kontakt sa dimom ili prašinom, što dovodi do iritacija
  • ulazak stranog tela u respiratorni trakt, kada telo pokušava da ga ukloni kašljanjem
  • manifestacije respiratorne bolesti, nedavno pretrpljene ili nelečene
  • razvoj različitih bolesti koje zahtevaju poseban tretman
  • uzimanje lekova čiji su neželjeni efekti praćeni kašljem
  • različiti poremećaji sluzokože

Bez prave dijagnoze, gotovo je nemoguće utvrditi uzrok u svakom slučaju, pa je važno da, kada se pojavi kašalj, odete kod lekara na pregled. To je jedini način da ublažite simptome, ali i da prevaziđete osnovni uzrok njihovog pojavljivanja.

BONUS VIDEO:

"AKO NOVOROĐENČE DOBIJE VELIKI KAŠALJ, PRESTAJE DA DIŠE!" Eksperti o vesti da su 4 bebe preminule: Ne znate šta je u pitanju Kurir televizija

(MONDO/T.V.)