Iako svi znamo da je sveže voće i povrće najzdravije i bogato vitaminima i mineralima, ipak postoje i zamrznute namirnice koje i dalje na niskim temperaturama zadržavaju svoje nutritivne vrednosti. Kako ističe butricionista Rijanon Lambert, voće, povrća, riba i meso i dalje zadržava vitamine i minerale, čak i ako su zamrznuti.

Takođe, zamrznuta hrana je uglavnom jeftinija od sveže, te je odličan način da uštedite... Evo i koje su to namirnice:

  • Zamrznuti pasulj
  • Beli luk
  • Brokoli
  • Riba
  • Bobičasto voće

Sve ove navedene namirnice i nakon što ih izvadite iz zamrzivača zadržavaju svoje nutritivne vrednosti. Međutim, postoje neke samrznute namirnice na koje je nutricionistkinja Sajn Svanfeld upozorila. Kada je reč o njima, trebalo bi da budemo obazrivi jer imaju nizak nivo hranljivih sastojaka, a bogati su onim nezdravim kao što su - natrujam, zasićene masne kiseline, ugljeni hidrati. U pitanju su zamrznuta pica, pomfrit, kobasice i pite.

"Trebalo bi da ih jedemo u manjim količinama, jer se pokazalo da visok unos ovih namirnica povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti", rekla je Sajn.

(MONDO)