Počele je sezona medveđeg luka, odn. sremuša. On ne samo da je omiljena poslastica medveda, već je pogodan i za nas. Kao i češnjak, medveđi luk (divlji luk, šumski luk ili sremuš) bogat je alicinom koji je povoljan za jačanje imuniteta. 

"Vrlo je koristan u ovo vreme jer, osim što pomaže čišćenju organizma, sremuš jača organizam i ima antivirusno i antibiotsko svojstvo, pa je dobra zaštita organizma u slučaju pada imuniteta, što se zna dogoditi početkom proleća", ističe hrvatska travarka Maja Žalac za 24sata.hr

Počela sezona sremuša saveti
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Može da se dodaje varivima ili pestu kojim ćete začiniti testeninu ili meso, dala je predlog. Takođe, možete ga naseckati i i napraviti salatu ili zdrav namaz. Svakako, zbog svojih svojstava, pre upotrebe, tinkture medveđeg luka, koja je dobra za snižavanje pritiska, porazgovarajte s doktorom ili farmaceutom. Takođe, travarka je savetovala da ako niste poznavatelj, medveđi luk nemojte da brati sami nego ga radije nabavite na pijci kod već proverenih trgovaca, iz razloga što može lako da se pomeša sa biljkom mrazovac koja sadrži otrov. 

Važno je znati da je sakupljanje sremuša zabranjeno na području Sremskog upravnog okruga i to od prošle godine.

BONUS VIDEO:

TikTok/chefthombateman Kako da napravite puter od sremuša

 (MONDO/T.B.)