Toplotni talas je pogodio Srbiji, sa njim su došle povišene temeperature, ali i sparina. Tokom takvih dana mnogo češće ćemo da pohrlimo za flašicom vode. Međutim, sa zdravstvenog aspekta važno je i koju vodu pijemo. Ona iz plastične flašice možda bi mogla da nam napravi problem na najvećoj vrućini...

Jedna prosečna plastična flašica od jednog litra sastoji se iz 240.000 plastičnih čestica. Poznate i kao nanoplastika, ove čestice su mnogo manje od mikroplastike, koje su ranije otkrivene u bocama za vodu, prema novom istraživanju Univerziteta  Kolumbija nakon što su stručnjaci koristili lasere koji su analizirali čestice iz tri popularna brenda vode u SAD. Opasnost od ovih nanoplastika je u tome što su toliko male da mogu ući direktno u krvne ćelije i mozak.

Plastika koja se koristi za pravljenje boca za vodu obično sadrži ftalate koji mogu negativno da se odraze na zdravlje. Prema Nacionalnom institutu za nauku o zdravlju životne sredine, ftalati su "povezani sa razvojnim, reproduktivnim, moždanim, imunološkim i drugim problemima", prenosi Lad Bible. 

Koautor studije Beizhan Ijan, hemičar za životnu sredinu u opservatoriji Lamont-Doherti Univerziteta Kolumbija, rekao je da ovo nije ništa neobično.

"Ovo nije bilo iznenađujuće, jer se od toga prave mnoge boce za vodu. PET se takođe koristi za flaširane sokove, sportska pića i proizvodi kao što su kečap i majonez. Mikroplastika verovatno uđe u vodu kada se komadići odvajaju prilikom istiskivanja boce ili izlaganja toploti", dodao je naučnik.

Kada temperatura poraste, hemijske veze u plastici počnu da se razbijaju, uzrokujući da mikroplasta prodire u vodu unutar naših flaša. Kao zamenu možete da koristite višenamenske alumunijumske boce.

BONUS VIDEO:

ALARMANTNO! PLASTIČNI OTPAD UGROŽAVA NAŠE ZDRAVLJE: Mikroplastika nađena u MOZGU čoveka i embrionu beba Kurir televizija

 (MONDO/T.B.)