Slušaj vest

Vredna svojstva ribe odavno su poznata, a zahvaljujući konzumaciji ribe smanjuje se rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, stručnjaci kažu da se živi duže i da je imunitet jači. Oni koji svoje jelovnike zasnivaju na morskoj ishrani obično izbegavaju gojaznost, odlikuju se vitalnošću, a često su čuveni po dugovečnosti, kao što je, na primer, slučaj sa Japancima.

Kada ste na moru, možete da uživate u njegovim prednostima. Ipak, važno je i da se upoznate sa nekim činjenicama o morskoj ribi da biste u potpunosti iskoristili njen zdravstveni potencijal, a da pritom uspešno izbegnete nutritivne zamke. Istina je da su morske ribe dobre za zdravlje, ali i među njima su neke vrste bolje od drugih.

Na hranljive osobine morskih riba takođe značajno utiču bilo kakve promene u njihovom prirodnom okruženju. To znači da će zagađenje vode u datoj oblasti imati štetne posledice na ribu ulovljenu u toj zoni. Štetne materije u vodi se šire daleko izvan granica kontaminacije. Zato je važno da birate ribu dobijenu u nezagađenim uslovima.

Vrste morskih riba koje žive u hladnoj vodi najčešće su posebno bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su poznate po svojim svojstvima vezanim za smanjenje rizika od nastanka raka, ateroskleroze i srčanog udara. Koncentracija polinezasićenih omega-3 kiselina u morskoj ribi ulovljenoj na otvorenom moru je mnogo veća nego u slučaju uzgojene ribe, što morsko jelo čini zaista skupim, ali ako je dobro pripremljeno i pravilno sastavljeno, svakako je vredno cene.

Od cene obroka u primorskim restoranima ponekad nam se zavrti u glavi. Ipak, većina turista kaže da je to "još i pristupačno kada se uporedi u sa cenama najskuplje morske ribe na svetu". U 2012. godini, na primer, plavoperajna tuna koštala je 3.500 dolara po kilogramu! Japanci su poznati po hvatanju ove vrste. Proizvođači vrhunskog sušija redovno kupuju plavoperjanu tunu na aukcijama.

BONUS VIDEO:

Kurir TV ISHRANA

(MONDO)