Slušaj vest

Jagode su konačno stigle, ali ne mogu svi da jedu ovo ukusno i vredno voće jer pate od brojnih simptoma - od osipa, preko peckanja usana i njihovog otoka, do anafilaksije. Da bismo sprečili alergijsku reakciju, ne treba samo da izbegavamo ovu sezonsku poslasticu, već i drugo slično voće. Proverite da li ćete iskusiti ove simptome nakon što pojedete voće.

Peckanje, svrab u ustima - to je osećaj koji neki od nas primećuju nakon što pojedu ovo crveno voće. Ukusno je, ali je i jedan od uobičajenih alergena. Ovo je blagi oblik alergije na hranu, nazvan oralni alergijski sindrom. Ova reakcija je česta kod ljudi koji takođe imaju alergije na polen.

To je zato što neko voće i povrće, poput jagoda i krastavaca, sadrži proteine koji telu izgledaju kao polen, pa ono reaguje na njih proizvodnjom antitela koja mogu da izazovu peckanje ili svrab u ustima i grlu. Simptomi alergije na jagode obično se javljaju u roku od nekoliko minuta do dva sata nakon jedenja voća. Najčešći simptomi uključuju:

  • peckanje i svrab usana,
  • otok usana, jezika, grla i lica,
  • osip,
  • svrab kože,
  • kašalj i kijanje,
  • mučninu i povraćanje,
  • bol u stomaku,
  • dijareju,
  • vrtoglavicu,
  • stezanje u grlu.

Najozbiljniji od njih je sužavanje ili spazam disajnih puteva, a njegovi simptomi uključuju oticanje jezika i grla, kao i otežano disanje. Alergijska reakcija može da dovede do anafilaktičkog šoka, koji izaziva otežano disanje, nagli pad krvnog pritiska, vrtoglavicu i gubitak svesti.

BONUS VIDEO:

00:59
Kako čuvati jagode  Izvor: Tiktok/@beercanchick