Slušaj vest

Dr Rupi Audžla iz Londona se ranije oslanjao na prerađenu i gotovu hranu, dok sada prednost daje integralnim, biljnim namirnicama. Za "Biznis insajder" podelio je kako se njegova ishrana promenila. Kada mu je 2009. godine, sa 24 godine, dijagnostikovana atrijalna fibrilacija, nepravilan srčani ritam sa epizodama izuzetno ubrzanog rada srca, Audžla je rekao: "Dosta".

Iako ističe da njegovo lično iskustvo ne mora da važi za sve, Audžla je uspeo da preokrene stanje atrijalne fibrilacije za 18 meseci. Britanski NHS navodi da uravnotežena ishrana, izbegavanje kofeina, ljute hrane, stresa, dehidratacije i nedostatka sna može da pomogne kod simptoma, ali da je osnovni vid lečenja ipak medikamentna terapija.

Nesvesno izbacivanje ultra-prerađene hrane

Na početku svoje karijere, Audžla se hranio onim što naziva "tipičnom ishranom mladog lekara" - uglavnom visokoprerađena hrana sa malo vlakana i proteina. Njegov prosečan dan u ishrani izgledao bi ovako:

  1. Žitarice
  2. Sendvič i kesica čipsa
  3. Pasta

"Bilo je to sasvim uobičajeno, ali kada se pogleda kroz prizmu vlakana, proteina i nivoa prerade, zapravo je bilo užasno", rekao je Audžla.

U to vreme nije postojala tolika javna svest o rizicima koje nosi konzumiranje ultra-prerađene hrane, poput gojaznosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i pojedinih vrsta raka, ali Audžla sada shvata da je, bez mnogo razmišljanja, izbacio skoro svu visokoprerađenu hranu. Cilj mu je bio da poveća unos biljaka, posebno zelenog povrća i da vodi računa o unosu proteina i vlakana, što ga je prirodno odvelo ka celovitim namirnicama.

Audžla kaže da u poslednjih 15 godina gotovo uopšte ne konzumira ultra-prerađenu hranu. Ipak, dijetetičari su ranije izjavili da prosečna osoba ne mora da brine zbog povremene konzumacije takve hrane, ako se većinski hrani integralno.

"Postalo mi je jasno da prekomerna upotreba aditiva, emulgatora i navikavanje na ovu vrstu hrane u ishrani uzrokuje ogroman broj zdravstvenih problema, i to daleko izvan same gojaznosti. To je ključno, jer direktno utiče na creva, a time i na upalne procese. Veoma je jasna veza između ultra-prerađene ishrane, koja je danas sasvim normalizovana i brojnih stanja koja pogađaju ljude širom Ujedinjenog Kraljevstva i sveta", rekao je.

Audžla opisuje svoju ishranu kao "biljno orijentisanu" ili "biljno dominantnu", što znači da se 70-75 odsto njegove ishrane bazira na biljkama, dok ostatak čine riba (oko 20 odsto), meso i mlečni proizvodi. Osnovne namirnice u njegovoj kuhinji su orašasti plodovi, semenke, tofu i sočivo.

I dalje uživa u hrani koju voli, poput pice, ali bira kvalitetnu picu iz picerije, a ne iz lanca brze hrane. Uz nju će napraviti domaću salatu od brokolija sa balzamiko sirćetom, rukolom i listićima parmezana.

"Zeleno povrće jedem uz svaki obrok", rekao je Audžla.

BONUS VIDEO:

01:51
ISHRANA Izvor: Kurir TV